Perfecte, stijlvolle pop, het bestaat nog. Wereldwijd worden er nog altijd machtig mooie popjuweeltjes uitgebracht. Liedjes waar je lekker naar kunt luisteren en op kunt dansen, met catchy refreintjes, en met strakke hooks of stuwende beats. Eén van de absolute toppers binnen het popgenre, en iemand die maar toonaangevende tunes blijft droppen, is al jarenlang Jessie Ware. We weten dat we de komende tijd nog wel weer meer van haar gaan horen, dus hoog tijd om haar eens even goed in de schijnwerpers te zetten.

Ze heeft er hard voor moeten werken om zelf ook meer bekendheid te krijgen. Vroeg in haar carrière waren die schijnwerpers niet direct volledig op haar gericht. Eerst was ze vooral een achtergrondzangeres, onder andere voor Jack Peñate. En dat vond ze prima; ze kon veel leren, zonder zelf druk te ervaren. Vanaf 2010 begon ze voor het eerst ook eigen werk uit te brengen. Vervolgens was ze in 2011 ook nog te horen op het Ceremonials-album van Florence + The Machine. Maar in 2012 brak de toen zevenentwintigjarige Ware echt goed door met haar eerste eigen album, Devotion. In eigen land was het urban-popalbum direct een ijzersterk verkoopsucces en ook de critici waren zeer onder de indruk. Devotion werd uiteindelijk zelfs genomineerd voor een Mercury Award.

Met veel toewijding ging ze door. In de afgelopen jaren heeft zo nog eens drie andere albums uitgebracht, waarvan met name haar meest recente album uit 2020 – What’s Your Pleasure? – een warm hart mag worden toegedragen. What’s Your Pleasure? is zelfs haar grootste succes tot nu toe. Het album is ontzettend dansbaar dankzij de disco-invloeden. Maar de nummers zitten gewoonweg te goed in elkaar om het alleen daarvan te moeten hebben. Als voorbeeld wordt hieronder het nummer Spotlight gepresenteerd: een bevrijdende en tijdloze klasse-track, met een eerlijke sound en een heerlijke cadans. De luisteraars van Ware worden gewoonweg serieus genomen, en lijken dus altijd waar voor hun geld te krijgen. In de lente komt alweer haar nieuwe album uit. That! Feels Good!, is daarvan de titel. Ook kunnen we haar zien op Lowlands straks in augustus; dat gaat vast een mooi feelgood-feest worden!

En verder? Jessie Ware doet nog meer. Samen met haar moeder maakt ze een podcast-serie over familie, voedsel, en de kunst van het keuvelen: Table Manners. Muziekliefhebbers komen ook hier aan hun trekken, gasten waren onder andere Kylie Minogue, Paloma Faith, en Paul McCartney. En het moet gezegd, ze is een prettige keuvelaar. Echter, ze maakt vooral nog steeds – als een ware popdiva van de huidige tijd – het meeste indruk met haar muziek.

Foto: Justin Higuchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.