Country en Nederland is geen gelukkig huwelijk. De meeste country grootheden hebben hier niet of nauwelijks hits gehad. Waylon Jennings is in Nederland vooral bekend als lid van The Highwaymen. Hij is één van de grootste namen in de countrymuziek en een pionier van Outlaw-beweging. Deze beweging kwam op tegen het Nashville geluid waarin popinvloeden de boventoon voerden. Artiesten als Willie Nelson en Kris Kristofferson volgden zijn voorbeeld en de Outlaw-beweging werd in de jaren ’70 één van belangrijkste countrybewegingen. Deze artiesten worden omschreven als outlaws vanwege hun eigenzinnige imago en de drang om onafhankelijk te zijn. De bedoeling van de beweging is om vast te houden aan de honky-tonk roots van de countrymuziek.

De muziek van Waylon kenmerkt zich door een combinatie van ruige honky-tonk en rock & roll. Zijn muziek is vaak sober, gedurfd en direct van stijl en is van invloed geweest op talloze artiesten. Waylon, ja die uit Nederland, ontleent zijn artiestennaam overigens aan Waylon Jennings.

Het belangrijkste aspect van de Outlaw-beweging was artistieke controle over eigen muziek krijgen. Na onderhandelingen kreeg Waylon een gewijzigd platencontract bij RCA en daarna volgde in 1973 het eerste album onder de voorwaarden van dit nieuwe contract: Honky Tonk Heroes. Het wordt gezien als één van de beste en meest pure countryalbums allertijden en als een belangrijk album, omdat de honky-tonk aan het verdwijnen was. Het is een prachtig, meeslepend album dat ontzettend consistent in kwaliteit is.

Het verhaal gaat dat Waylon, die op dat moment zelf nog een echt grote ster moest worden, een destijds niet heel bekende songwriter, Billy Joe Shaver, beloofd had, een album op te nemen met nummers geschreven door hem. Toen Billy naar Nashville kwam om Waylon aan die belofte te houden schijnt Waylon hem 100 dollar te hebben aangeboden om weg te gaan. Billy bood Waylon daarop aan om hem een pak slaag te geven. En zo werd een album geboren dat wordt gezien als de hoeksteen van de Outlaw-beweging. Het opende deuren voor veel artiesten, met name voor artiesten die artistieke controle over hun platen wensten.

Gelet op dit verhaal kan ik niet anders dan Honky Tonk Heroes uitkiezen als nummer om aan deze bijdrage te koppelen. Zoals de meeste nummers op het album is het natuurlijk geschreven door Billy Joe Shaver (sommige nummers werden behalve door Billy ook nog door iemand anders geschreven). Dit is country in zijn puurste vorm. Waylon’s stem is absoluut top en de productie van Waylon en Tompall Glaser ook. Het nummer kijkt met een snik terug op een leven van slechte keuzes. Dit nummer moet je countryziel toch wel aanwakkeren, denk ik zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.