Pas wanneer je de geschiedenis van The Byrds leest kom je erachter hoe belangrijk David Crosby voor de groep is geweest. Niets ten nadele van Roger McGuinn, Chris Hillman en Gene Clark. Maar toen Crosby uit de groep gegooid werd viel de kwaliteit in een rap tempo terug en kan ook niet los gezien worden van het vertrek van Clark en Hillman een jaar later. En waarom? Natuurlijk waren er meningsverschillen (en drugsmisbruik), maar toen de overige leden van The Byrds Goin’ Back van Dusty Springfield wilden opnemen was hij mordicus tegen: pulp noemde hij het. En toen bleek dat zijn compoisite Triad om een plekje op het album moest vechten was dit het begin van het einde van zijn aanwezigheid.

Niet dat hij erom maalde, want met maatje Stephen Stills wisten ze Graham Nash over te halen een trio te vormen, die op dat moment dezelfde problemen als Crosby met The Hollies had. Het debuutalbum was gelijk raak met geweldige liedjes. Saillant was dat het door The Hollies afgewezen Marrakesh Express een hit werd. De opvolger Deja Vu (met Neil Young) is een absolute klassieker en dient in ieders platenkast te staan: verplichte kost. Er staan uitsluitend geweldige tracks op, maar de allerbeste is die van Crosby: Almost Cut My Hair. Er komt nog een fantastisch live album: 4 Way Street uit, maar dan gaan de heren hun eigen weg. Crosby maakt een verdienstelijk soloalbum: If I Only Could Remember My Name. Wellicht een grapje met betrekking tot zijn drugsgebruik. Met Nash maakt hij hierna drie gouden albums en scoren ze een klein hit met Immigration Man.

In 1977 neemt het trio weer een album op dat wederom zeer hoge ogen gooit. Dit herhaalt zich in 1982 en 1988. Een jaar later komt zijn tweede soloalbum uit met daarop de hit Drive My Car.

Dan lijkt de succesvolle koek op en samen met zijn zoon richt hij in 1996 Crosby, Pevar & Raymond – beter bekend als CPR – op, die twee succesvolle albums zouden maken om in 2004 te stoppen. Het allereerste lied dat ze spelen is Morrison waarin Crosby aangeeft tweeslachtig naar Oliver’s Stone film over The Doors te hebben gekeken.

In de tussentijd maakt Crosby nog een zeer goed album met partners in crime Stills, Nash & Young: Looking Forward.

David Crosby zal tot zijn overlijden op 18 januari 2023 altijd albums blijven opnemen; de laatste kwam in 2021 uit. Een van de allergrootste muzikanten is niet meer, maar gezien zijn gezondheidsproblemen is het een wonder dat hij de 81ste levensjaar gehaald heeft. In 1994 betaalde Phil Collins nog voor een levertransplantatie als gevolg van zijn alcohol en drugsmisbruik. Als gevolg had hij Hepatitus C en diabetus en in 2014 moest hij een hartoperatie ondergaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.