Tammy Wynette wordt wel The First Lady of Country Music genoemd. Samen met Loretta Lynn, Dolly Parton en Patsy Cline is ze verantwoordelijk voor een grotere populariteit van vrouwelijke countryartiesten. Het is een feit dat Tammy één van de meest invloedrijke countryartiesten ooit is. Ze is van invloed geweest op een waslijst van artiesten, waaronder Reba McEntire, Emmylou Harris, Elton John, Taylor Swift, Shania Twain, Tanya Tucker, Wynonna Judd, Rosanne Cash, Brandi Carlile, Sheryl Crow, Melissa Etheridge en Lee Ann Womack. Ze heeft een prachtige, aangename stem en weet heel veel emotie in haar zang te stoppen. In haar stem zit echt een snik waardoor ze zielverscheurend weet te zingen.

Tammy is eigenlijk ontdekt omdat ze in nachtclubs ging zingen. Dit deed ze om medische kosten van één van haar kinderen te betalen. Ze werd uiteindelijk een vaste waarde in het televisieprogramma The Country Boy Eddie Show. Later verhuisde ze naar Nashville en kreeg ze uiteindelijk een platencontract bij Epic Records. Haar samenwerking met George Jones, met wie ze ook een aantal jaar getrouwd was, wordt gezien als één van de meest iconische samenwerkingen in de countrymuziek. Tammy had een zwakke gezondheid en overleed in 1998 op 55 jarige leeftijd. Dit was niet zonder controverse en haar dochters spanden een rechtszaak aan tegen Tammy’s arts. Uiteindelijk troffen de partijen een schikking.

Country vormt zeker de basis van Tammy’s muziek, maar R&B was ook een invloed voor haar, onder andere Ray Charles en The Platters. Die invloed is ook te horen in verschillende platen. Samen met Billy Sherrill en Norro Wilson schreef Tammy het nummer Another Lonely Song. Het zou haar 14de solo nummer één hit op de countryhitlijsten worden. In het nummer praat ze met God over haar zorgen en moeilijkheden. Het nummer gaat over de pijn die je voelt wanneer je iemand verliest. Een pijn die dag na dag aanhoudt. Nu ben ik helemaal niet gelovig maar dat is helemaal niet relevant als iemand op deze manier een nummer zingt. De pijn van het verliezen van iemand, of het nu gaat om de dood of een verloren vriendschap, is toch een universele pijn. Tammy zingt dit schitterend. Zo puur en met zoveel emotie. En er valt nog veel meer te ontdekken in haar uitgebreide repertoire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.