De Snob 2000-stembus is geopend van 19 tot en met 29 november (middernacht). De integrale uitzending van de eindlijst is (natuurlijk) bij Pinguin (Indie) van 18 tot en met 31 december; elke dag van zeven ‘s ochtends tot zeven ‘s avonds met uitzondering van 31 december wanneer we tot middernacht doorgaan. Dit jaar staan 24 DJ’s klaar om de 173 uur te presenteren.

We vroegen een aantal van hen een Snobwaardig lied uit te kiezen dat absoluut een notering in de eindlijst zou moeten krijgen. Elke dag publiceren we de keuze van één van hen.
Vandaag Melson Zwerver.

Stemmen op de Snob 2000 doe je hier!

Mote (van het album Goo uit 1990) combineert alle sterke punten van Sonic Youth in één fenomenale track van 7:37 minuten. Een ijzersterke melodie met daarachteraan een bak gitaarnoise. De band maakte vaker nummers met deze structuur, met als bekendste voorbeeld The Diamond Sea uit 1995, maar in Mote valt alles wel heel mooi op zijn plek.

Bovendien werd het nummer geschreven en gezongen door mijn favoriete bandlid, Lee Ranaldo, de gitarist met de prachtige stem die op bijna elk SY-album één, twee of zelfs drie nummers mocht bijdragen. Hij baseerde zijn songtekst op een gedicht van Sylvia Plath. Bonuspunten dus voor de literaire invloeden.

Probeer tijdens het luisteren eens goed te letten op het samenspel van de twee gitaren: Ranaldo speelt de akkoorden, terwijl Thurston Moore daar een bed van noise onder legt. Een interessante oefening is om (na het intro waarin de naald in de juiste groef wordt gelegd) gedurende het hele nummer één gitaar te volgen en te horen wie wat bijdraagt. Het is die mix van schoonheid en chaos die ervoor zorgt dat Sonic Youth een van mijn favoriete bands ooit is, en Mote een van mijn favoriete liedjes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.