Sugar Pie DeSanto. Ik denk dat velen haar niet zullen kennen. Ze is een legende in de Blueswereld en wordt beschouwd als een grote pionier van de Soul/R&B en Bluesmuziek, samen met jeugdvriendin Etta James. Met Etta nam ze overigens een paar mooie duetten op, daarover volgt te zijner tijd nog wel een blogje. Etta James werd een grote ster, Sugar Pie, wiens echte naam Umpeylia Marsema Balinton is, niet. Haar vader kwam van de Filipijnen, haar moeder was Afro-Amerikaans. In de jaren ’50 en ’60 zat ze bij het platenlabel Chess, net als Etta James, en ze kreeg simpelweg minder goed materiaal om mee te werken.

Volgens sommigen was ze een nog opwindender en baanbrekender artiest dan Etta. De naam Sugar Pie DeSanto kreeg ze van Johnny Otis, omdat ze klein van stuk is. Maar een kleine stem of een klein karakter heeft ze zeer zeker niet. Behalve Blues, Ssoul en R&B is ze ook een zeer goede Jazz vocalist. Bovendien kan ze heel goed dansen en is ze zelfs een begenadigd comédienne. Bij het grote publiek is Sugar Pie minder bekend als songwriter, terwijl ze een zeer goed songwriter is. Ze heeft nummers geschreven voor onder meer Fontella Bass, Billy Stewart, Little Milton, Bobby McClure, Minnie Riperton, Jesse James, The Dells en The Whispers.

De algemene opvatting is dat ze live nog beter is dan op de CD. In 1964 nam ze als enige vrouwelijke artiest deel aan een tour van een Amerikaans Folkblues festival in Europa, waaraan onder meer Willie Dixon, Sleepy John Estes, Clifton James, Sunnyland Slim, Hubert Sumlin, Lightnin’ Hopkins, Sonny Boy Williamson II en Howlin’ Wolf meededen. Kijk hier naar de beelden. Daarvoor was ze twee jaar de openingsact voor James Brown. Men zegt dat het jammer is dat ze niet leefde in het MTV tijdperk, omdat ze de show dan wel zou stelen.

Met I Want To Know haalde Sugar Pie voor het eerst de hitlijsten. De manier waarop ze zingt is ontroerend. Het is ziel verscheurende soul. Het nummer is geschreven door Sugar Pie, Ronald Dean Badger en Robert Geddins. Het zou haar grootste hit worden, met een 3de plek op de Billboard R&B charts. Toen ze het nummer opnam in de studio kon ze niet bij de microfoon, waardoor ze het nummer moest opnemen, staande op Coca Cola kratten en wat telefoonboeken. Na het opnemen gaf Johnny Otis aan dat het nummer niet onder haar echte naam kon worden uitgebracht en zo werd Sugar Pie DeSanto geboren.

Inmiddels is Sugar Pie 86. Of ze momenteel nog optreedt weet ik niet maar dit deed ze in ieder geval wel toen ze de 80 al gepasseerd was.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.