Als je met je single in de Nederlandse Tipparade staat is het de bedoeling dat je op weg bent naar de Top 40. Voor vele van ons totaal niet belangrijk, maar voor commercieel succes wel een gewenst scenario. Zeker als je uiteindelijk de Top 5 van de Tipparade bereikt, dan ben je toch wel dichtbij die vaderlandse Hitparade. Halverwege 1983 leek dit ook het geval voor de uit Wales afkomstige band Freur. Nog binnenkomend op #26 in de Tipparade steeg hun single Doot Doot in de tweede week door naar #10 om te klimmen naar #4, #3, #2 zowaar nog een week #2 en toen opeens was hij weg. Niks geen Top 40, gewoon richting de uitverkoopbak.

Freur vormde zich begin jaren ’80 onder een naam die bestond uit een grafische kronkel. Toegegeven, wanneer dat de bandnaam is dan zal je eerste doelstelling vast niet de Hitparade zijn want hoe spreek je kronkels uit? Ze tekende bij platenmaatschappij CBS en zoals platenmaatschappijen wel gegeven om verkoop en hitparades werd er een naam geëist. Daarop werd besloten dat de kronkel uitgesproken mocht worden als Freur.

De eerste single werd Doot Doot; iets meer dan een handvol singles en twee albums zouden volgen. Het tweede album verscheen echter niet eens in hun thuisland, maar alleen in Nederland en Duitsland. Ook maakte Freur nog de soundtrackmuziek voor een in 1985 uitgekomen Britse Horrorfilm genaamd Underworld, maar deze muziek zou nooit op plaat verschijnen. Succes kwam er niet en de band hield op te bestaan twee bandleden genaamd Karl Hyde en Rick Smith gingen samen verder onder de naam Underworld (hoe zouden ze die naam bedacht hebben?).

Freur werd langzaam vergeten, maar zo nu en dan komen ze opeens weer bovendrijven. Zo is Doot Doot te horen in film Vanilla Sky met Tom Cruise & Penélope Cruz, maar op de soundtrack van de film is het nummer echter niet te vinden.

 

One comment

  1. Singeltje ooit aangeschaft toen ik plaatjes kocht voor en draaide in het lokale jongerencentrum. Topnummer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.