Er is veel muzikaal talent in Nederland. Soms komt dat als vanzelf bovendrijven, soms heeft dat meer tijd nodig of blijft het zelfs onder de radar. Een mooi voorbeeld is Jacco Gardner.

Jacco studeerde muziekproductie in Hilversum en ontdekte via de platencollectie van zijn vader Pink Floyd (Syd Barrett periode) en Soft Machine. Samen met zijn beste vriend begon hij The Skywalkers waarbij deze muziek als inspiratiebron diende.

Met name de psychedelische kant van Syd Barrett trekt en is ook duidelijk te horen op zijn debuutalbum Cabinet Of Curiosities. Jacco is altijd geïinteresseerd in 2de hands-instrumenten, waarbij hij naar verborgen geluiden zoekt. Of hij komt met instrumenten op de proppen, waarbij nieuwe klanken een basis worden voor nummers. Op zijn Instagrampagina laat hij ook regelmatig zien dat hij aan het pielen is met allerlei onbekende instrumenten. Een echte multi-instrumentalist.

Ook internationaal is er belangstelling en het follow up album Hypnophobia komt in Europa en Amerika uit. Ook tourt hij door Amerika en Canada en lijkt een doorbraak op handen. Die blijft echter een beetje uit.

In 2018 verschijnt zijn 3de album Somnium. Deze keer instrumentaal en daar laat hij zien dat de artistieke vrijheid leidt tot het mooi tot wasdom komen van zijn liefde voor muziek en bijzondere instrumenten. In de jaren daarna lijkt het wat stil te worden rondom Jacco, maar houdt hij zich zeker bezig met allerlei projecten. Bruxas was daar een voorbeeld van, maar onlangs kwam hij met een ander project: Metius. Hij zegt daar zelf over: Metius focuses on electronic improvisation, driven by a fascination for abandoned while still innovative music- and visual software from the 1980’s.  Weer een bijzonder hoofdstuk in de nog jonge loopbaan van Jacco.

En aardig ondergewaardeerd dus, tijd om daar wat verandering in te brengen.  Ik grijp terug op het album Hypnophobia uit 2015. Een mooi vervolg op zijn debuut, minder orgel, iets kleiner dan zijn eersteling, maar onmiskenbaar psychedelische rock. Syd Barrett is nooit ver weg, maar in dit geval is het ook niet erg. Want Jacco voegt er echt iets aan toe, het lijkt af en toe wel sprookjesachtig. Find Yourself daar het perfecte voorbeeld van.

Het nummer gaat over de geheimen van je psyche en hoe je daarmee om kunt gaan. En ondanks dat er wat jaren ’60 geluiden naar boven komen, brengt Jacco hier zijn eigenheid in, en klinkt dit nummer fris en actueel! Ik kijk uit naar een vervolg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.