Vanaf 2013 is ze muzikaal actief. Haar volledige naam is Takudzwa Victoria Rosa Maidza. Oorspronkelijk komt ze uit Zimbabwe, maar toen ze vijf was kwam ze samen met haar ouders naar Australië. Tegenwoordig – echter – woont deze zangeres/rapper in Los Angeles. Wereldwijd begint de 26-jarige Tkay Maidza steeds meer aanhang te krijgen. Met optredens op Pukkelpop en Lowlands staat ze deze maand ook wat meer in de belangstelling in onze contreien. Dat is terecht. Maidza is een echte, en heeft het in zich een grote te worden.

Maidza is niet direct in een hokje te stoppen. Net zo goed dat ze veel diverse plekken als haar thuis heeft ervaren is ook haar muziek uiteenlopend. Je hoort een mengelmoes van onder andere Rap, R&B, en Soul. Maar er is zoveel meer. Wat ze maakt zou je progressieve popmuziek kunnen noemen. Het klinkt buitengewoon goed, en is allesbehalve gemakzuchtig. Een belangrijk muzikaal wapenfeit is haar Last Year Was Weird-trilogie. Met deze drie EP’s – de eerste verscheen in 2018 – pint ze zichzelf duidelijk niet vast aan één specifiek geluid. De EP’s zijn een genot om naar te luisteren en je hoort bij elk vervolg het zelfvertrouwen verder toenemen. De nummers zijn gevarieerd en allen bovenmatig goed. En ook al hou je niet specifiek van urban popmuziek, zelfs dan zal je moeten toegeven dat Tkay Maidza een bijzonder drieluik heeft uitgebracht.

Het is mooi om te zien dat ze dit jaar – wereldwijd – veel optreedt en dat ze bij steeds meer muziekliefhebbers bekend aan het worden is. Inmiddels heeft ze ook zat tracks die je – populair gezegd – sick zou kunnen noemen. Een meer dan goede live-set zou er dus in moeten zitten. Tracks die een zaal – of tent – volledig in beweging kunnen zetten zijn 24K, Shook, Kim, en Syrup (om maar een paar knallende kneiters te noemen). Maar zeker ook een nummer als Cashmere kan als een hoogtepunt worden aangemerkt.

You know it’s hard on me
This time is the last time ’cause I’m soft like cashmere
Spreading out like a wildfire, we so outta control

Cashmere staat op Last Year Was Weird, Vol. 3 en kwam vorig jaar uit. Het is een relatief rustig – en soulful – nummer, maar met een heerlijke groove. Het is niet alleen zacht als kasjmier, ook brandt het onderhuids. Je zou willen dat een nummer als dit hoog in de hitlijsten komt te staan. En dat Tkay Maidza als een laaiend vuur de wereld weet te veroveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.