Afgelopen december drongen de mannen van IDLES, jawel in CAPSLOCK, stilletjes de bovenste 30 van de Snob 2000 binnen met onderstaand nummer, en hoe hemeltergend is het dan dat er nog nooit aandacht aan ze is besteed op dit blog?? Hoogste tijd om deze schandvlek weg te poetsen!

De afgelopen maanden leken een ware triomftocht voor de post-punkers uit Bristol, met juichende 10-sterrenrecensie over hun live optredens op Pinkpop, Glastonbury en Rock Werchter. Uiteraard zijn ze ooit beginnen als een zeer bescheiden postpunkband in kleine zaaltjes, en je kan stilaan concluderen dat ze klaar zijn om het grote brede publiek voor zich te gaan winnen. Muzikaal lijkt IDLES daar op voor te sorteren want de nummers worden met ieder nieuw album net even iets toegankelijker, zonder overigens ook maar een centimeter concessies te doen aan de Boodschap die ze uitdragen.

Fear leads to panic
Panic leads to pain
Pain leads to anger
Anger leads to hate

Het tekstfragment hierboven is met de jaren alleen maar actueler geworden, en we mogen ons gelukkig prijzen dat er nog bands bestaan die dit uitdragen. IDLES citeert hier Yoda uit Star Wars, en voegt er wat ontbrekende stappen aan toe. IDLES verwijst ermee naar het bedenkelijke pad dat menig populistische politicus graag bewandelt: de angst voor immigranten aanwakkeren maakt mensen paniekerig, en dat scoort electoraal goed. En die paniek is voor velen een rechtvaardiging om hun medemens te haten. IDLES wijst in het refrein erop dat we allemaal mensen zijn, en allemaal gelijk.

Muzikaal klinkt IDLES in de lijn van oudgedienden als de Gang Of Four en The Fall, maar tekstueel zijn ze helemaal bij de tijd. IDLES zou je kunnen zien als een groei-briljant, die in de paar jaar van hun bestaan af en toe rakelings langs de Hype-afgrond voortbeweegt.

Uit al het fraais dat IDLES te bieden heeft lijkt het wel erg gemakzuchtig om voor hun floorfiller Danny Nedelko te kiezen. Maar de keuze is vooral ingegeven door de mogelijkheid om u de liveversie uit Later… with Jools Holland voor te schotelen. Zelden heb ik zo ademloos me overrompeld gevoeld door een optreden. Wat IDLES hier doet past in het rijtje Jimi Hendrix die z’n gitaar in brand steekt, of de luchtsprong van Eddy Vedder op Pinkpop. Wat een weergaloos, bloedstollend optreden! Mindblowing!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.