Rot voor hem. Jan Rot was de eerste om woordgrapjes te maken met zijn eigen naam. Een bundel met al zijn hertaalde liedteksten heet Rot voor u, een kek tasje om wat Rotboeken in mee te nemen kreeg het opschrift Rotzak.

Jan Rot (1957–2022) was een muzikale veelkunner. Geen alleskunner: zo was zijn stem niet echt mooi, maar hoogstens karakteristiek te noemen. Ook hits schrijven ging hem minder makkelijk af dan hij had gewild. Maar hij had een groot talent voor het hertalen van nummers van anderen naar het Nederlands. Ontelbare werken heeft hij daarmee dichter bij de harten van het Nederlandse luisterpubliek gebracht.

In de afgelopen 15 jaar heb ik hem minstens 10 keer live zien spelen. Met zijn vaste maatjes Marjolein Meijers, Jakob Klaasse en Jan van der Meij trok hij langs alle zalen in Nederland waar ze hem wilden hebben. En dat waren er aardig wat. Hij raakte het publiek met zijn innemende persoonlijkheid, zijn liefde voor de muziek en zijn recht-in-het-hart vertalingen van pop- en rockklassiekers. Het is mij meerdere keren overkomen dat een nummer dat ik in het Engels heel goed kende, in Jans woorden ineens als een mes door mijn ziel sneed. In het bijzonder had ik dat bij zijn programma Beatles vs. Stones. Ik durf het bijna niet toe te geven, maar als overtuigd Beatles-aanhanger werd ik daar juist enorm gegrepen door de nummers van de Stones. Maak Het Zwart, Sympathie Voor De Duivel, Ik Verveel Me

Daarnaast was hij ongelofelijk zelfvoorzienend. Hij regelde zijn eigen boekingen, ontwierp cd-hoesjes, bedacht nieuwe concepten voor zijn tournees, zocht nieuwe samenwerkingen op. Sleepte zijn eigen decorstukken mee en verkocht CD’tjes na afloop van een optreden. Aandoenlijk bijna, hoe graag hij optrad en hoeveel moeite hij daarvoor wilde doen.

Een jaar of zes geleden nodigde ik hem via e-mail uit om voor onze beroepsvereniging van tekstschrijvers een muzikale lezing te geven. Hij reageerde binnen een minuut. Wilde heel graag komen, ‘want voor vakgenoten kun je diep gaan’. Hij stal helemaal mijn hart toen hij schreef: Wat is voor jullie vereniging een betaalbare vergoeding? Doe maar een voorstel. Ik neem mijn gitaar mee. Een man zonder poespas: what you see is what you get.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Jan Rot uit zijn leven heeft gehaald wat erin zat. Op zijn wikipedia-pagina en op zijn website kun je nalezen hoe productief hij is geweest. Daarnaast vertelt hij in zijn autobiografie Meisjes zo onbeschroomd over zijn leven als actieve ‘hotero’ in de heftige gayscene van Amsterdam, dat ik het boek af en toe even moest wegleggen. Dat verandert in één klap als hij zijn toekomstige echtgenote Daan tegenkomt. Voor haar wordt hij binnen no time en zonder veel moeite monogaam. Samen krijgen ze vier kinderen: de Rotjes. De meeste mensen hebben hiervoor meerdere levens nodig. Jan Rot propte het allemaal in één leven van 64 jaar.

Ik ben blij dat hij aan het einde van zijn leven de erkenning heeft gekregen die hij verdiende. Op zijn eigen verzoek mocht hij nog een keer meedoen aan de Slimste mens. Stiekem had ik hem liever een keertje bij Zomergasten gezien. Want ik verdenk hem ervan dat hij een enorme kennis had. Niet alleen van muziek, maar ook van de andere dingen op onze aardkloot. Ik had graag eens een kijkje genomen in zijn hoofd. Hem horen filosoferen over de dingen des levens. Daar hadden we vast nog wat van kunnen leren.

Het ga je goed, Jan. Hopelijk ben je nu op een plek vol met lieve mensen en mooie muziek. Een Rotplek.

 

6 comments

  1. Ja mooi

    Ik had ook meer van zijn binnen wereld willen kennen.
    Die drang om op te treden.

    En verder ook wat andere dingen.

  2. Voor Rob De Nijs prachtige stukken aangeleverd. Eeuwig jong is 1 van Rob´s favorieten geworden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.