Vijfendertig jaar geleden startte het hardrock en metal programma Vara’s Vuurwerk met Henk Westbroek. Het programma heeft voor mij en vele andere liefhebbers van het ‘hardere’ genre een mooie basis gelegd voor heel veel muziekplezier. Daarom een aantal maanden op de eerste dinsdag van de maand een ode aan dit mooie programma van weleer. We begonnen met de Nederlandse bands Vengeance en Helloïse. Via een tussenstop bij Metallica keer ik weer terug op Nederlandse bodem en kom aan bij Pestilence.

Eén van de mooie aspecten van het programma Vuurwerk was de aandacht voor nieuw werk uit eigen land. Een vast onderdeel was ‘de demo van de week’, waar de vele Hardrock- en Metalbands graag hun cassettebandjes naartoe stuurden. Ik kan niet met zekerheid zeggen of dat ook gold voor Pestilence, maar ik gok van wel gezien het feit dat zij in de Nederlandse Metalscene al furore maakten met hun eerste twee demo’s Dysentery en The Penance, beiden uitgebracht in het beginjaar van Vara’s Vuurwerk. Wat ik zeker weet is dat Pestilence later diverse keren aandacht heeft gekregen van het programma…en terecht!

Pestilence is een band die vanuit de Thrashmetal wat opschoof richting Deathmetal, maar zij wisten daar wel iets aan toe te voegen. Waar veel Deathmetal bands wegbleven van toetsen of andere invloeden, schuwde Pestilence dat niet. Op hun albums in de jaren ’90 zijn Jazzfusion invloeden te horen en dat maakt deze band erg interessant voor de fijnproevers van het hardere werk. Toch richt ik me in deze blog op hun eerste album die meer thrash is. Mooie tempowisselingen zijn te horen op de nummers en ik vind de zang van Martin van Drunen ook erg fijn. Hij is later vertrokken naar de band Asphyx en in Pestilence nam de gitarist en meer gruntende Patrick Mameli het stokje over.

Het eerste album Malleus Maleficarum dat alles met hekserij te maken heeft, is een mooi gevarieerd Thrashalbum. Het nummer Commandments is een goede muzikale samenvatting voor wat je in de rest van de nummers kunt horen.

Na twee onderbrekingen zijn de mannen (in inmiddels nieuwe bezetting) nog steeds actief en brachten vorig jaar nog een uitstekend album uit. In Nederland kun je simpelweg niet om Pestilence heen en verdienen zij net zoals Gorefest, waar collega blogger Vincent onlangs vol trots over schreef, een plek in de metal-hall-of-fame.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.