Het is 1990 en ik loop ruim drie maanden stage op een van de meest luxueuze eetplekken van Aruba, namelijk restaurant Chez Mathilde in de Havenstraat, Oranjestad. De derde keer dat ik op Aruba ben, maar nu wel als volwassene (de vorige keren waren respectievelijk peuter en tiener).

Ik verblijf bij mijn ouders. Die werken overdags en mijn werktijden zijn ‘s middags, dus in de ochtend is het huis voor mij alleen. Contact met Nederland (met mijn toenmalige vriendin) verloopt via ansichtkaart, fax en kort bellen (want erg duur). Wennen aan de warmte en de cultuur ging vrij snel, maar de muziek duurt wat langer. Meegenomen tapes redden de eerste maand de stemming, het live-album van Bad Brains (The Youth Are Getting Restless – Live At Paradiso) wordt vast onderdeel van het ontbijt. Gaandeweg is er geen ontkomen aan, op de radio komen eigenlijk wel alle tropische en Latijns-Amerikaanse stijlen voorbij. En dan maak ik al gauw kennis met Juan Luis Guerra.

De Dominicaanse republiek ligt op ongeveer een uur vliegen van Aruba. In 1990 is de muziek van Guerra bij iedereen in Latijns-Amerikaans bekend. Met de band 440 timmert hij dan al een jaar of zes aan de weg. De stijl verandert langzaam van meringue naar Bachata en Salsa met hier en daar wat Afrikaanse invloeden. Datzelfde jaar breekt de band ook wereldwijd door, want met het album Bachata Rosa pakt Guerra de jackpot. Hits als Rosalía, A Pedir Su Mano en La Bilirrubina raken mij ook. Het is de perfecte muziek voor een gezellige tropische avond. Bij gebrek aan een schijfje gaat de vinylversie mee de koffer in naar huis. Een jaar later is ook de bekendheid in Nederland een feit, als het kleffe Burbujas De Amor hoog in de hitlijsten belandt.

Guerra maakt nog steeds muziek en brengt nog steeds albums uit. Na zijn doorbraak gingen zijn teksten niet meer alleen over de liefde en gezelligheid, maar ook over de armoede op veel plekken in Latijns-Amerika en het kapitalisme. Ik draai zijn muziek niet erg vaak, maar de hits komen nog wel eens voorbij in mijn hoofd. En dan wordt het op een grijze koude dag ineens voor even zonnig en lekker warm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.