Dat was niet lekker wakker worden op het vakantieadres. Tussen de nieuwsberichten iets zien over het plotselinge overlijden van Taylor Hawkins. Instinctieve eerste reactie: hoax, maar dat gevoel was na een seconde of 15 wel weg. De internationale muzieksites bevestigden de onheilstijding ondertussen ook al. Diverse artiesten betuigden op social media hun medeleven en waren vol lof over de energieke en sympathieke drummer. Zelfs Andy Williams, drummer van Doves, had warme herinneringen aan hem. Hawkins kwam de band jaren geleden speciaal opzoeken tijdens een gezamenlijke speeldag op het Reading festival. Het album Lost Souls bleek namelijk een all time favoriet van hem.

Hawkins was dus een erg goede vent. Sportief, gezellig, benaderbaar. Het klikte meteen tussen hem en Dave Grohl. De laatste had namelijk een nieuwe drummer nodig voor Foo Fighters. Grohl had met hoorbare liefde de meeste drumpartijen voor tweede schijf The Colour And The Shape zelf opnieuw ingespeeld en daardoor William Goldsmith de band uitgewerkt. Voor de tour zocht hij nog een slagwerker en hij vroeg Hawkins of die nog een goede drummer wist. Waarop Hawkins min of meer zichzelf aanbood en het helemaal goed kwam. Alanis Morissette moest daardoor op zoek naar een vervanger voor haar tourband. Hawkins was onder andere te zien in de video voor You Oughta Know en ook in 1996 op Pinkpop.

De samenwerking lijkt na bijna vijf jaar ten einde. Het opnameproces voor het vierde album verloopt zeer stroef en moeizaam. Grohl is het zat en helpt dan maar Queens Of The Stone Age uit de brand door daar achter de drumkit plaats te nemen voor de opnames van Songs For The Deaf. Als het tijd wordt om te touren (QOTSA heeft dan nog geen nieuwe drummer), komt er ook speeltijd met zijn eigen band in het gedrang. Uiteindelijk voorkomt een goed gesprek tussen Grohl en Hawkins het einde van de band. De studio (nu die van Grohl thuis) wordt weer opgezocht, eerder opgenomen songs krijgen een nieuwe behandeling en na een ruime anderhalve week staat album One X One zo goed als af op de mastertape. De Foos klonken weer als herboren. Daarnaast hielpen de drumklappen van Grohl QOTSA aan wereldberoemdheid.

Naast zijn vaste drumwerk was Hawkins ook op diverse andere muzikale projecten te horen. Check online gerust zijn indrukwekkende en veelzijdige palmares. Net zo gevarieerd is ook de lijst met muzikanten die hem beïnvloed hadden. Zijn vrouw en drie kinderen blijven achter en zullen hem gaan missen. Net als de band en de fans. Nog vol in het leven, nog maar 50 jaar oud en dan al de rockwereld verlaten voor het hiernamaals. Dat voelt heel erg oneerlijk.

Keep on rocking, Oliver Taylor Hawkins. Wherever you are.

Foto: Taylor Hawkins is derde van links.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.