Soms kun je het niet helpen. Dan val je gewoon voor een nummer. Wijze mensen zeggen dan wel dat alleen dwazen zichzelf snel overgeven. Nou ja, dan maar een dwaas zijn. Bij zo’n nummer als Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space realiseer je direct dat het op z’n minst heel bijzonder is. Het komt uit 1997 en is het bekendste nummer van de Britse band Spiritualized. Maar uiteraard is het nog lang niet bekend genoeg. Het nummer staat op een belangwekkend album, een album met een verhaal. En zelf heeft het daarbij een wat aparte geschiedenis; eentje waarbij Elvis ook even om de hoek komt kijken.

Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space is de openingstrack van het album met dezelfde titel. Maar er was een probleem toen het album zou uitkomen op 16 juni 1997. In het nummer werd namelijk rijkelijk geciteerd – tekstueel en muzikaal – uit het nummer Can’t Help Falling In Love van Elvis Presley. En dat mocht niet. Wat op zich hypocriet was. Can’t Help Falling In Love is namelijk qua melodie ook gebaseerd op een ander nummer, een Frans liefdesliedje met de naam Plaisir D’Amour. De rechthebbenden dachten zeker dat de brandschone overlevering van de koning zou worden aangetast of zo. Of wellicht was het een kwestie van smaak. In ieder geval moest er snel nog een andere versie op het album worden gezet, zonder de zinnen van genoemde evergreen. Gelukkig was het vanaf 2009 wel weer mogelijk om de oorspronkelijke versie op het album te zetten. En terecht, want het is prachtig. Luister je dus nu naar een redelijk recente reissue, dan hoor je de versie zoals het in eerste instantie bedoeld was, vijfentwintig jaar geleden.

In welke versie dan ook, het intens mooie en tegelijk intens treurige nummer is iconisch. Als losse track, maar zeker ook als openingstrack van een geweldig album. Over dat album gesproken; het is jammer dat juist het album Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space vijfentwintig jaar geleden niet het grotere publiek wist te bereiken zoals andere albums uit datzelfde jaar het wel deden, zoals een OK Computer – het album wat een maand eerder uitkwam – of bijvoorbeeld een Urban Hymns. Het is namelijk net zo goed een meesterwerk. De psychedelische spacerock met gospel- en blues-invloeden is ook nu nog intens en aantrekkelijk. Een markant aspect is dat de opnamen van het album begonnen net nadat de vriendin van frontman Jason Pierce hem had verlaten. Kate Radley, tevens toetsenist van de band, trouwde in het geheim met Richard Ashcroft van The Verve, vier dagen voordat Spiritualized in het voorprogramma van juist die band zou gaan optreden. Wellicht dat de break-up de pijn verklaart die soms zo voelbaar is in de muziek van dit album. Maar iets wat voor zeker van invloed was was het drugsgebruik van Pierce. Zijn consumptie was na de split gigantisch toegenomen; door het hele album heen hoor je teksten die naar zijn verslaving verwijzen. Al met al voel je de liefdespijn en de roes continu aanwezig, alsmede het verlangen naar verlossing. Net zo goed dat Kate Radley ook nog aanwezig is. Niet alleen als toetsenist, het is zelfs haar stem waar het allemaal mee begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.