Melba Moore is actief op podiums en studio’s sinds de jaren ’60. Ze brak door in een spraakmakende rol in Hair en won een Tony Award voor Purlie. In de jaren ’70 begon ze met het opnemen van muziek en in de jaren ’80 scoorde ze haar grootste successen. Melba werd één van de belangrijkste stemmen in de post-disco R&B. Terecht, want ze heeft een fantastische stem. Ze neemt nog steeds muziek op maar na de jaren ’80 lag haar focus weer op theater- en filmrollen.

In de jaren ’80 werkte Melba veel samen met Kashif, Paul Laurence en Morrie Brown. De focus lag op de met elektronica versterkte R&B muziek maar ook andere stijlen kwamen aan bod. Het nummer Read My Lips uit 1985 ontving een terechte Grammy nominatie voor Best Rock Vocal Performance. Read My Lips is ook de titeltrack van het album waarop ik mijn schijnwerpers richt. Niet alleen de titeltrack is een pareltje want er staat onder meer een adembenemend mooie cover van Fleetwood Mac’s Dreams op het album. De vocalen op die plaat zijn echt schitterend.

Maar als eerste bijdrage over Melba wilde ik ook weer niet een cover centraal stellen, ook al ben ik zelf wel enorme fan van goeie covers. Het gehele album is een heerlijk feestje van Quiet Storm, Jazz, Pop, Soul, Funk, Rock en R&B. Met recht een ondergewaardeerde plaat te noemen. Het emotionele I Can’t Believe It (It’s Over), geschreven door Keith Diamond en Lew Kirton wijs ik als pareltje aan. Deze plaat vind ik op zowel vocaal als instrumentaal vlak bijzonder mooi. Melba bezingt het gevoel van een gebroken hart op schitterende wijze en de spaarzame achtergrondvocalen in combinatie met de instrumentalen maken het helemaal af. Prachtige muziek.

Melba’s rijke carrière op het podium, het scherm en de plaat is veelal aan Nederland voorbij gegaan. Op 76-jarige leeftijd gaat zij echter vrolijk door. In 2021 bracht ze een prachtige single uit: So In Love. Je waant je direct weer in de jaren ’80. Melba’s stem is nog altijd geweldig en ik zie erg uit naar het album dat eraan zit te komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.