De laatste maanden vraag ik me wel eens af hoe we ondergewaardeerd moeten definiëren. Een vraag waar uiteraard geen antwoord op te geven is, maar waar het wel lekker over discusieren is. In de ruime definitie omvat het alle liedjes die niet in de Top 2000 staan, en de laatste tijd zie ik als gevolg daarvan een flinke stoet wereldsterren voorbijkomen op dit ondergewaardeerde blog. Ondergewaardeerde Liedjes dreigt daarmee te degraderen tot Minder bekende liedjes van overbekende artiesten, en dat is toch niet wat we willen met dit blog? Ok, #metoo, ik heb me er ook schuldig aan gemaakt, met stukjes over R.E.M., Ariane Grande en eergisteren nog Corrie en de Rekels, maar ter verdediging wil ik aanvoeren dat ik uitgebreid heb toegelicht waarom deze zeer gewaardeerde artiesten tòch onze Ondergewaardeerde-aandacht verdienen. Vanaf deze plaats wil ik dan ook voorstellen om de lat voor onszelf wat hoger te leggen: misschien moeten we de definitie wat strenger maken, en ons beperken tot artiesten die met geen enkel nummer in de Top2000 staan.

Wie de komende eeuw zeker niet in de Top 2000 zal staan is beginnend rapper Bob uit Zuid! Nu geven Rappers vaak zichzelf een naam die verwijst naar hun fysieke kenmerken: Lil’ Kleine, Notoirious BIG, Vanilla Ice, zo dus ook Bob, die blijkbaar uit Zuid afkomstig is. Nu ben ik slechts een eenvoudige inwoner van De Provincie, dus ik zat me al af te vragen waar Bob dan precies vandaan komt: Zuid-Afrika? Zuid-Korea? Zuid-Limburg?

Niets van dit alles, lieve Ondergewaardeerde lezertjes. ‘Zuid’, zo heb ik me laten uitleggen, is de aanduiding voor Amsterdam Oud-Zuid, gebruikt door extreem 020-centrische lieden die daarmee willen doen voorkomen dat er verder niks bestaat buiten de A10-ring. In het geval van Bob zullen we dit maar als een geintje door de vingers zien, want Bob klinkt in alle opzichten als Origineel Amsterdams, en dan vind ik dat je zulke kapsones wel mag hebben.

Ik vis
Ik vis op karper
Snap je dat gevoel?

Nog meer dat in Bob uit Zuid z’n voordeel werkt: onderstaand nummer is gemaakt samen met – schrik niet – Ondergewaardeerd Icoon Tim Knol, en is opgenomen met echte instrumenten, een zeldzaamheid in Nederlandse rap anno 2022. Bob is een rapper die zich, zoals je kan horen, ver buiten de gebaande paden van de cliché rapteksten begeeft. Zoveel heerlijke eigenzinnigheid in één persoon samengebald maakt dat het niet verwonderlijk is dat Bob de eerste rapper op het altijd fijne Excelsior-label is. In mei van dit jaar komt er een compleet album van Bob uit Zuid, samen met Tim Knol. Hou ‘m in de gaten!

Mijn advies is om het volume hieronder goed ver open te zetten. Zelf ga ik bij het beluisteren van onderstaand nummer watertanden van de moddervette beats-van-vlees-en-bloed en het subtiele orgeltje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.