Ierland, een eiland wat aardig muzikanten naar voren heeft gebracht. The Cranberries, Thin Lizzy, The Waterboys en Rory Gallagher om er maar een paar te noemen. En dan hebben we het nog niet eens over het Noorden van het Eiland waar U2 en Therapy? hun zegetocht over de wereld begonnen. Allemaal prima bands maar voor mij blijft Mundy een Ierse grootheid. Wereldberoemd maar dan alleen in Ierland. In het midden van het eiland heb je het plaatsje Birr gelegen aan de N52, de geboorteplaats van Edmond Enright. Op zijn 18de verhuist de jongeman Mundy zoals hij zichzelf noemt naar Dublin. In kroegen speelt hij zijn liedjes en nadat zijn relatie met vriendin op de klippen loopt schrijft hij de nummers To You I Bestow, wat jaren later terecht kwam in de film Romeo and Juliet van Baz Luhrmann, en Gin & Tonic Sky.

Gin & Tonic Sky is werkelijk een schitterend liefdeslied, met een fabelachtig mooie tekst. De live uitvoering laat zien en horen wat Mundy en zijn band in hun mars hebben. Muziek met hart en ziel gespeeld, geen super lichtshow, geen ingestudeerde grapjes maar muziek in al zijn eenvoud. Kortom muziek in zijn puurste vorm.

well I put you on a train, you should have heard the engine’s laughter
sayin’, ‘I’m takin’ hey away and don’t come running after’
you gave me one last cold kiss, colder than steel
this would be the last time
and my tears were like vinegar burning in my eyes
burning in my eyes

Het is zo’n artiest die je graag live aan het werk zou willen zien, beleven hoe hij het publiek, en dus jou, meeneemt in zijn muzikale reis. De pijn van wat daar gebeurd op dat treinstation. Je ontkomt er niet aan dat je voelt alsof je het zelf hebt meegemaakt. Prachtig opgebouwd door Mundy en de band, de gitaarsolo die je de pijn laat voelen van hoe het is om achter te blijven op een nat, regenachtig treinstation. Het maanlicht, de pijn, de kou, de tranen.

cause you were leaving, I couldn’t fathom why
and the moon was a slice of lemon in a gin and tonic sky
gin and tonic sky

De intensiteit maar ook het plezier waar de dit nummer maar ook de andere nummers worden gebracht,  dat is wat muziek zo mooi maakt. Het is zo’n artiest waar je gewoon sympathie voor hebt, hem gelooft en voelt wat hij zingt. Ongecompliceerd maar recht uit hart. Veel mooier wordt het niet en als je kijkt en luistert krijg je ontzettend zin om weer naar een concert te gaan.

In 2006 bracht hij het album Live And Confusion uit, een geweldig album om eens kennis met Mundy te maken mocht je hem nog niet kennen. Barrack Obama kent hem in ieder geval, hij  heeft hem ooit eens uitgenodigd om te treden tijden St Patrick’s Day. Hij stond als voorprogramma van artiesten als Dylan, Neil Young, Lucinda Williams en R.E.M. Kortom hij is niet geheel onbekend maar hij is er wel eentje die in het rijtje ondergewaardeerd hoort en zeker een plek in die lijst, genaamd Snob 2000, verdient. Neem een drankje en geniet van Gin & Tonic Sky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.