Shania Twain is The Queen of Countrypop en leverde met The Woman In Me, Come On Over en Up! drie blockbuster-albums af met prachtige nummers. Deze platen hadden enorme invloed op de countrymuziek. In het genre van de countrypop is ze de grootste artiest en haar muziek heeft onder meer invloed gehad op Taylor Swift, Rihanna, Harry Styles, The Dixie Chicks en Miranda Lambert. In Nederland scoorde ze wel een paar hits met zalige nummers als Man! I Feel Like A Woman, That Don’t Impress Me Much, You’re Still The One, I’m Gonna Getcha Good en Ka-Ching maar countrymuziek krijgt hier nooit echt veel waardering.

Come On Over werd in 1997 uitgebracht en het werd het best verkopende album van een vrouwelijke soloartiest allertijden, met meer dan 40 miljoen verkochte exemplaren. Alleen The Bodyguard van Whitney Houston ging vaker over de toonbank, maar alhoewel dat album eigenlijk als een Whitney Houston-album wordt gezien is het geen volledig soloalbum. Come On Over is een prachtig album met vlekkeloze producties die een perfect huwelijk tussen pop/rock en country vormen. Behalve de grote hits bevat het album natuurlijk een aantal albumpareltjes en een daarvan is When, geschreven door Shania Twain en Robert John ‘Mutt’ Lange. Shania noemde het haar favoriete nummer van het album en dat kan ik goed begrijpen. Shania vraagt zich in het nummer af waarom zij en een geliefde uit elkaar zijn gegaan en wanneer ze het goedmaken. Prachtige songtest, de herkenbare, mooie en krachtige vocalen van Shania en de gitaarsolo die al even zo fraai is.

When money grows on trees
People live in peace
Everyone agrees
When happiness is free
Love can guarantee
You’ll come back to me
That’s when

Shania had een moeilijke jeugd. Haar ouders hadden niet veel geld. Haar stiefvader was zowel verbaal als fysiek agressief tegen haar en haar moeder en hij heeft Shania zelfs seksueel misbruikt, zo heeft ze te kennen gegeven. Uiteindelijk zouden haar moeder en stiefvader overlijden vanwege een auto-ongeluk. Shania, toen 22, moest voor haar jongere zussen en broer zorgen. In 1993 trouwde ze met Mutt Lange maar in 2008 gingen ze uit elkaar omdat hij een affaire had met Shania’s beste vriendin. Shania is inmiddels samen met de ex-man van haar beste vriendin. Het kan soms vreemd lopen.

Vervolgens werd ze in 2011 gediagnosticeerd met de ziekte van Lyme en een stembandaandoening, die waarschijnlijk verband hield met Lyme. Shania dacht dat ze nooit meer kon zingen – ze kon amper praten, maar na een operatie aan haar stembanden bleek dit wel weer mogelijk. Haar stem is wat veranderd, maar ze heeft zich heel knap hersteld. Inmiddels heeft ze al verschillende keren vaste concertshows in Las Vegas gehad en bracht ze in 2017 het album Now uit. Momenteel werkt Shania aan nieuwe muziek.

3 comments

  1. Shania ondergewaardeerd? The übercommerciele country bestseller?
    *url website controleert*

    1. Niet elk nummer op het album werd een hit en behalve Man I Feel Like A Woman, That Don’t Impress Me Much en You’re Still The One hoor je hier behoorlijk weinig van Shania, terwijl ze ijzersterke albums heeft gemaakt die van grote invloed zijn geweest op de country en popmuziek. When heeft hier geen enkele hitlijst gehaald en behalve Shania fans zal niemand het kennen. Omdat iets commercieel succesvol is hoeft het niet slecht te zijn en mijn graadmeter voor ondergewaardeerd is nog altijd de prestaties van een nummer an sich in Nederland. Niet hoe commercieel succesvol een artiest is. In Amerika zal het werk van Shania veel bekender zijn maar ik richt mijn pijlen op ondergewaardeerd in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.