Gospelmuziek wordt doorgaans geassocieerd met de Afro-Amerikaanse gospelkoren uit het zuiden van de Verenigde Staten, die vooral hele vrolijke, swingende en inspirerende liedjes zongen. Deze muziek kwam voort uit zogenoemde ‘spirituals’. Dat zijn traditionele religieuze volksliederen. Dan had je ook nog de Countrygospel en het minder bekende Bluesgospel. Deze drie vormen van gospel liggen aan de basis van de hedendaagse gospelmuziek en Christelijke muziek. Veel soulartiesten zoals Whitney Houston, Stevie Wonder, Aretha Franklin, Al Green, Otis Redding, Wilson Pickett, Mavis Staples, Sam Cooke, Jackie Wilson Ray Charles, James Brown, James Booker, Gladys Knight en Marvin Gaye vinden hun roots in de gospelmuziek. Veel doo-wop groepen vonden hun directe inspiratie ook uit de gospel. Artiesten als Elvis, Jerry Lee Lewis en Little Richard werden als vroege pioniers van de rock ook beïnvloed door gospelmuziek, vanwege hun religieuze achtergrond.

De hedendaagse Gospel blijft toch wel beperkt in populariteit maar er zijn wel grote artiesten zoals Yolanda Adams, BeBe en CeCe Winans en The Clark Sisters. Twee grote namen uit de meer traditionele gospel zijn Mahalia Jackson en Shirley Ceasar. Whitney Houston heeft het best verkopende gospel album allertijden op haar naam staan, met The Preachers Wife Soundtrack, een album waaraan ze zelf meewerkte als producent. Zij had tijdens al haar grote tournees een gospelsectie in de setlist staan. Op deze manier bracht een populaire R&B artiest gospel naar het grote publiek.

Katie Sankey is een gospelzangeres uit Jefferson County, Alabama, met een enorme stem. In Alabama is ze een gospel grootheid en ze heeft ook veelvuldig door Amerika getoerd. Er is weinig informatie over haar te vinden dus ik moet het jullie ook verschuldigd blijven. Met een beetje speuren heb enige informatie kunnen vinden. In veel huishoudens is Katie een grote naam (lees vooral de commentaren op YouTube) en als je zo zingt dan kan ik dat heel goed begrijpen want haar stem is waanzinnig goed. I Don’t Know Why geschreven door Thomas Dorsey is Katie’s bekendste nummer. Rauwe gospel, bescheiden instrumentale begeleiding en Katie’s stem die je in vervoering brengt. Je hoeft niet gelovig te zijn om dit mooi te vinden en te voelen. Zelf ben ik dat ook niet. Van wat ik heb gevonden tijdens het speuren is dat Katie tegenwoordig in Birmingham, Alabama, woont en nog steeds in de kerk zingt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.