Soms heb je behoefte aan een moraal booster. Muziek kan daarbij helpen. Lekkere liedjes zijn er volop. Een fijne injectie opgewekte gitaarmuziek waarvan je lekker nerdy gaat bewegen: daar knapt een mens van op. Het is er al jaren, het bestond dus ook al in de jaren negentig. De heerlijke en aanstekelijke Indie gitaarmuziek kwam toen onder andere van de band Heavenly uit Engeland.

Heavenly (niet te verwarren met een Franse metalband met exact dezelfde naam) bestond tussen 1989 en 1996, en maakte in die tijd – wat men noemt – twee pop, gitaarmuziek met catchy melodieën en een relatief onschuldig karakter. Het gevaar bij deze stijl is dat de muziek vluchtig is, of dat het weinig onderscheidend is. Bij Heavenly heb je dat niet. Dat komt door het hoge niveau. De muziek zit onvoorstelbaar goed in elkaar en is oprecht wat je noemt hemels.

Amelia Fletcher was de frontvrouw van de band. Voordat Heavenly begon zat ze – samen met enkele andere bandleden van Heavenly – in Talulah Gosh. Na de zelfmoord van de drummer ging Heavenly verder in 1997 als Marine Research. Vervolgens werd het Tender Trap. En vanaf 2014 maakt ze muziek vanuit de band The Catenary Wires. Fletcher heeft veel betekend voor de Indiepop door de jaren heen. Ze wordt gezien als zeer invloedrijk. Daarentegen is ze te veelzijdig om alleen muzikant te zijn. Ze is ook nog even één van de meest vooraanstaande economen van haar land. Professor Fletcher heeft door de jaren heen enkele zeer hoogstaande onderscheidingen mogen ontvangen.

Wellicht dat het algemene niveau van Fletcher verklaart waarom alles zo goed klopt bij haar muziek. Ook het plezier is altijd aanwezig. Het voelt dus ongedwongen en zelfverzekerd tegelijk. Op zich maakt het zelfs niet echt uit welk nummer je van Heavenly gaat luisteren ter introductie. Van elk nummer krijg je een dikke grijns op je smoel en voel je bij beluistering als het ware het gewicht van de wereld van je schouders glijden. Voor deze gelegenheid heb ik voor het nummer Space Manatee gekozen. Het komt uit 1996 en is vintage Heavenly. Maar echt, hier had net zo goed een ander nummer kunnen staan. Had ik al vermeld namelijk dat alle muziek van Heavenly hemels is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.