Er zijn veel universele nummers geschreven over New York. De stad die nooit slaapt heeft nu eenmaal een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Je zou denken dat alles inmiddels wel is gezegd over The Big Apple, maar Annie Clark bewees vijf jaar geleden het tegendeel.

Schijnbaar achteloos schudde de Amerikaanse artiest, beter bekend als St. Vincent, het nummer New York uit haar stijlvolle pofmouw tijdens een benefietconcert in 2016, verkleed als toiletpot. Maak ik een grapje? Nee, er zijn beelden van die bizarre optreden in de New Yorkse tent Le Poisson Rouge, waar ook Rufus en Martha Wainwright, Father John Misty, Elysian Fields en Joan As Police Woman acte de présence gaven.

De aparte setting doet niks af aan de geboorte van een instant-klassieker, die helaas niet de waardering krijgt die hij verdient. Zo schreven we hier op Ondergewaardeerde Liedjes tot vandaag slechts eenmaal over haar, maar dan wel over een samenwerking met David Byrne van Talking Heads. In de Top 2000 ontbreekt St. Vincent zelfs volledig. Gelukkig is de Snob 2000 wel bij de les, al valt het toch wat tegen dat New York vorig jaar ontbrak en dit jaar voorzichtig terugkeert op plek 1323. Vooruit, dat is een begin. Maar wel een mager begin, want dit nummer is een meesterwerk.

New York isn’t New York without you, love
So far in a few blocks to be solo
And if I called you from First Avenue
Well, you’re the only motherfucker in the city who can handle me

St. Vincent staat bekend om haar theatrale optredens die laveren tussen gelikte Pop en Indierock, afgedoucht met een stevige vleug elektronica. Alsof Prince en Madonna een samenwerking zijn aangegaan met The Chemical Brothers. Vanuit dat perspectief is New York aanvankelijk een heilzaam rustpunt. Het nummer start met een breekbaar pianolijntje, dat al snel wordt aangevuld door een verlegen drumcomputer. En dan komt het nummer los, met een meerstemmig gezongen refrein dat tekstueel helemaal in de overdrive gaat:

I have lost a hero
I have lost a friend
But for you, darling
I’d do it all again

Clark bezingt een ex-geliefde die ze terug wil en schreeuwt dat van de New Yorkse daken. New love wasn’t true love, back to you, love. En dat zullen we weten. Toch is het nummer verfijnd en gelaagd. In slechts tweeëneenhalve minuut heeft St. Vincent haar eigen Bohemian Rhapsody uitgevoerd. Zo’n mini-opera hoort dus bovenin al allertijdenlijstjes van volgend jaar. Fijne feestdagen iedereen en een gelukkig 2022, vol prachtige muziek!

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.