Helaas zal ik 17 december waarschijnlijk moeten constateren dat het Australische Toehider de eindlijst niet gehaald zal hebben. Enerzijds omdat ze in ons kikkerlandje (te) onbekend zijn, want aan de muziek kan het niet liggen: een geweldige mix van progressieve rock, pop, hardrock, metal en Folk met een vleugje Queen. What’s not to like? Ik heb ze sinds het begin op mijn vizier staan.

De band is in 2008 opgericht en in dat jaar brachten ze hun eerste EP uit en tussen mei 2009 en april 2010 werd elke maand een EP uitgegeven, waarop ze druk met verschillende stijlen en genres experimenteerden. In 2011 kwam hun debuutalbum (To Hide Her) uit, die overigens dit jaar opnieuw op vinyl is uitgegeven. Kennelijk was dit nog een andere Nederlander opgevallen, want Arjen Lucassen vroeg zanger Michael Mills een deuntje mee te zingen op het geweldige album The Theory Of Everything van zijn Ayreon. Hij heeft een bereik waarmee hij een wijnglas in scherven kan zingen, in zijn jeugd geïnspireerd door Deep Purple’s Child In Time en Iron Maiden. Persoonlijk vind ik de muziek ook een sterke overeenkomst met Styx hebben.

Wellicht had de naam van de band er iets mee te maken, want het past in de fantasie van Arjen Lucassen. It comes from the imagination of my daughter who was about four years old at the time and she would talk about this creature that would stare in through the windows and it would look from side to side (without moving its head), but she wasn’t scared of it. To me that was the thing, it was like some combination of bogey man with an imaginary friend.

Vijf studioreleases hebben ze inmiddels op hun naam staan, maar het begon allemaal met de single en fan-favourite The Most Popular Girl In School. Waarschijnlijk ook omdat hij de gave heeft gewone alledaagse dingen te benoemen?

She said excuse me and then proceeded to bump into my chest
I said: which way are you going?
and as I did so I lightly brushed my hand on her boob (oh my god!)
Then it was over, no four leaf clover could provide enough luck
I turned around but she’d gone, and on a desk in my form her boyfriend wrote
I’d recommend you keep your eyes and your mind off my property.

Mochten ze dit jaar de eindlijst niet halen dan heb je nu alle reden om er volgend jaar op te stemmen. Doen, want anders komt de boeman vanavond langs.

2 comments

  1. Ook ik leerde Michael Miller kennen via Ayreon. Wat een geweldenaar. Michael blaast iedereen uit de Top 40.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.