De powerballad is in die andere prachtlijst soms iets te oververtegenwoordigd. Dat een band met zo’n groot oeuvre als Nazareth met uitgerekend Love Hurts in de Top 2000 staat, dat zal de ware liefhebber van de band pijn doen. Vorig jaar is er een powerballad battle geweest op initiatief van ondergetekende. Daar proef je al iets van het snobisme dat er is tegen het genre. De grootste oorzaak is mijn inziens het hoge hitgehalte ten opzichte van het ‘hardere werk’. Powerballads zijn allemansvrienden, maar niet voor de muzieksnob en misschien staan er juist daarom relatief weinig op de keuzelijst van de Snob 2000. Toch kan een ballad zoveel muzikaal moois in zich dragen, of zo je wilt; zoveel kracht en emotie uitdragen in combinatie met de tekst. Dat laatste komt wat mij betreft nog mooier uit in de Duitse taal, zoals in het lied Engel van Doro.

In deze blog boor ik dus nog een genre aan: Duitstalige muziek. Ook daarvan is relatief weinig aanwezig in de Snob2000, maar dat geldt nog veel meer voor andere alternatieve toplijsten die niet veel verder komen dan Kraftwerk en Rammstein. Gelukkig in deze groslijst toch wel wat meer dan dat, dus ik wil u van harte aanmoedigen om deze prachtige taal te omarmen tussen al het Engelstalige geweld. Dat geldt overigens ook voor onze eigen prachtige moedertaal.

In een eerdere blog over het nummer Herzblut heb ik al één en ander verteld over Doro. Dit nummer Engel gaat over het zijn van iemands engel, zo je wilt een beschermengel. Doro heeft wat met engelen zowel in positieve als in duistere zin, zoals Angels With Dirty Faces. In dit geval in zoetgevooisde zin. Ook in interviews gebruikt ze de metafoor vaak voor haar twee hartsvrienden Ronnie James Dio en Lemmy. Het zou dus goed kunnen zijn dat ze de tekst geschreven heeft vanuit het gezichtspunt van één van deze twee heren.

Was immer geschieht
Und dein schicksal vorsieht
In guten und in dunklen zeiten
Werd ich für dich da sein, zu dir halten

Ich werd’ dein engel sein
Werd’ dein engel sein

In goede en slechte tijden, door dik en door dun. Het lied klinkt onvoorwaardelijk zoals je het voor je geliefde of je kind kunt zingen. Kinderen heeft Doro niet, dus die valt af en over de rest van haar privéleven is zij uiterst terughoudend. Gelijk heeft ze. Dat er naast wijlen Lemmy en Dio veel muzikale engelen om haar heen staan, bewijst zich wel door de enorme trackrecord aan muzikale samenwerkingen. Amon Amarth, Saxon, Floor Jansen en Udo Dirkschneider zijn zomaar wat namen die op haar lijst staan. Deze engel mag zich niet voor niets Queen of Metal noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.