Persoonlijk weet ik niet zeker of iets als Intelligent Dance Music nou specifiek een genre is, of juist een gevoel. IDM is elektronische muziek, maar niet alleen om op te dansen. Het is ook erg fijne muziek om vanuit je luie stoel in je eigen huiskamer naar te luisteren. Met je ogen dicht, bijvoorbeeld. Vaak is de muziek grensverleggend, en net zo vaak is het juist heel erg aangenaam. Ik hou daar van. Bekende namen die geassocieerd worden met IDM zijn onder andere Squarepusher, Aphex Twin, Autechre, en Boards Of Canada. Echter de term IDM wordt door een groot gedeelte van deze acts veracht. Want waarom zou andere elektronische muziek ook niet intelligent genoemd mogen worden? En gelijk hebben ze natuurlijk. Maar toch, op één of andere manier lijkt het nog steeds de paraplu-term te zijn voor deze vorm van mooie en interessante elektronische muziek.

Eén specifieke act wil ik hier graag onder de aandacht brengen: Kettel. Deze producer komt uit Nederland. Zijn echte naam is Reimer Eising. Hij is al jaren actief en heeft inmiddels een omvangrijk oeuvre. Ik schaamde me een beetje, want lange tijd kende ik zijn muziek niet. Pas recent werd ik erop geattendeerd. Ik deed voor 3voor12Groningen een interview met Drum-’n-bass DJ Rob de Noord, a.k.a. DJ Node. We doken als het ware zijn platenkast in en één van de acts waar hij mee aan kwam zetten was Kettel. Uiteindelijk was het Kettel die tijdens het uitwerken van het interview mij het ritme dicteerde. Het was niet alleen fijne muziek om naar te luisteren, ook werd het voor mij een katalysator om de woorden en zinnen beter op papier te krijgen. Net zoals zijn muziek op dit moment enkele schrijfblokkades moeiteloos aan de kant weet te schuiven, terwijl ik de woorden zoek hem te omschrijven.

Vergis je niet, Kettel is geen obscure artiest, al lijkt hij een kleine twinkelende ster aan het firmament. Hij behoort daadwerkelijk toch tot de wereldtop. Zeker in kwaliteit. Wat ik zo ontzettend knap vind is dat hij in staat is het gevaar van te complex zijn weet te omzeilen met melodie. Niet zelden weet hij ook te begeesteren met prachtige piano melodieën, bijvoorbeeld. Buiten dat blijft hij ook vooral zichzelf trouw. Trends volgen zal hij niet snel doen. Dat maakt zijn muziek zo herkenbaar en persoonlijk. Elektronische muziek is niet kil of complex, dat bewijst hij keer op keer. Het nummer Twinkle Twinkle is een prachtig voorbeeld. Is het zijn prijsnummer? Wellicht niet eens, er is zoveel om van te genieten. Het is in ieder geval wel zijn meest gedraaide track op Spotify, met meer dan een miljoen streams. En ja, is het intelligent en dansbaar? Zoiets, maar misschien moeten we het gewoon vooral prachtig noemen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.