We zijn alweer in de herfst en dus zet ik The Marvelettes in het najaarszonnetje. Gladys Katherine Horton, Wanda Young Rogers, Katherine Anderson Schaffner, Georgeanna Tillman Gordon, Ann Bogan, Juanita Cowart Motley en Georgia Dobbins Davis maakten allen deel uit van de groep, onder verschillende samenstellingen. De groep bestaande uit Gladys Horton, Wanda Young en Katherine Anderson was de langstdurende samenstelling.

In Nederland brak de groep niet echt door, maar in Amerika was het een voorbeeldgroep voor onder meer Martha & The Vandellas en The Supremes. The Marvelettes was de eerste succesvolle act van Motown, na The Miracles, en ze was de eerste act die een nummer 1 hit met Please Mr. Postman voor het label scoorde. Het zou sowieso een van de eerste nummer 1 hits voor een meidengroep worden. Don’t Mess With Bill, Playboy, Twistin’ Postman, Beechwood 4-5789, Too Many Fish In The Sea en The Hunter Gets Captured by the Game werden ook hits.

Op een gegeven moment vond Motown The Supremes belangrijker, waardoor The Marvelettes niet zoveel meer gepromoot werden. Onterecht natuurlijk want de vocalen van The Marvelettes doen niet onder voor die van The Supremes. Prachtige harmonieën en twee geweldige leadzangeressen in Gladys Horton en Wanda Young. Smokey Robinson schreef en produceerde veel voor de groep. Holland-Dozier-Holland, Berry Gordy, Mickey Stevenson, Marvin Gaye, en Ashford-Simpson hebben dit ook gedaan.

In 1967, eigenlijk al iets na hun hoogtepunt, brachten The Marvelettes het album The Marvelettes uit, ook bestempeld als The Pink album. Een dijk van een album waarop This Night Was Made For Love staat. Een schitterende soulballade. Het nummer is geschreven door Thomas Jones en Robert Staunton. Gladys Horton neemt de leadvocalen voor haar rekening. The Andantes verzorgen extra achtergrondvocalen. Ik vind het onbegrijpelijk dat het nummer nooit als single is uitgebracht. Hoewel de titel van het nummer vrij duidelijk is over het onderwerp, is het daarbij de melodie van het nummer die je echt achtervolgt. Het heeft bijna iets spookachtigs. Het arrangement met hoorns en strijkers op de plaat maken het helemaal af. Een heel bijzonder nummer dat echt de schijnwerpers verdient. Overigens staat het nummer ook bekend als Tonight Was Made For Love en This Night Was Made For Loving.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.