Elke week ontvang ik meerdere mailtjes over nieuwe releases. Ik heb het al eens eerder geschreven, maar door de veelvoud wordt een mens kieskeurig. Om mijn aandacht te trekken moet het aan één voorwaarde voldoen: het moet mij direct aanspreken en een gevoel losmaken; zelfs wanneer door een lied ‘skip’. Het genre is onbelangrijk, want ik heb een brede smaak. Desalniettemin blijkt metal vaak buiten de interesseboot te vallen, omdat het te veel van hetzelfde is en ik zoek juist de aanpassing of de ‘twist’.

Om een idee te geven: tijdens de rustige zomer ontving ik in de week vanaf 26 juli tot en met 2 augustus The Stone Eye, Tangled Thoughts Of Leaving, Syntax Error, Collapse Under The Empire, Edredon Sensible, April 21st en The Sun Or The Moon. Bijna allemaal bands uit het vorige decennium met uitzondering van Collapse UTE die al in 2008 hun eerste elektronische album uitbrachten, maar bij de meesten miste ik datgene wat hen boven de rest liet uitstijgen. Collapse Under The Empire klinkt wel lekker, maar geen vocalen en dan vind ik het eentonig worden. De nieuwkomer Edredon Sensible uit Frankrijk had meer oomph, maar hun freestyle jazz werd toch teveel van hetzelfde na twee nummers.

The Sun Or The Moon had daar helemaal geen last van, want na elk liedje wilde ik meer horen. Dit gezelschap uit Duitsland kwam in 2019 bij elkaar en gingen lekker musiceren. Inspiratiebronnen zijn Can, Kraftwerk, Pink Floyd (uit de zestiger jaren) en Radiohead. Dat laatste hoorde ik niet echt, maar vermoedelijk heeft de persmanager van het label dit erbij gezet om de aandacht op de groep voor de jongere luisteraars te vergroten. De muziek hangt tussen elektronische (Kraut)rock en ambientmuziek met jazzinvloeden in. Het geheel is uitdagend: soms lekker chill en dan weer met zware gitaariffs, terwijl de symfonische rock (à la Yes) niet gemeden wordt. Om het simpel te houden is het lang geleden dat ik zo gecharmeerd was van een nieuwe band en hun debuut. De muziek is verslavend. Het schept wel verwachtingen, want we weten allemaal dat de opvolger de moeilijkst is.

Nu zal je je afvragen waarom ik niet eerder over The Sun or The Moon blogde, want ik kreeg de mail en muziek begin augustus. Simpel, in die zomermaand stond het Vergeten Hitje centraal en het album Cosmic kwam pas gisteren officieel uit. Het had daarom geen zin om eerder over dit geweldige debuut te bloggen. Zie dit verhaal daarom als een ‘teaser’, want dit is er eentje die je gewoon moet aanschaffen. Een meesterlijke samensmelting van stijlen en genres.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.