Als kind met slechts een rudimentair gevoel voor goede muziek, mocht ik van mijn ouders altijd Toppop kijken. Voor de jeugdige lezers: dat was lang, lang, heel lang geleden een muziekprogramma dat vroeg in de avond uitgezonden werd. Hier kwamen artiesten uit binnen- en (voornamelijk) buitenland hun kunstwerkjes playbacken. Sinds mensheugenis werd deze show gepresenteerd door Ad Visser; een markante man met een markantere bril, die zelf ook wel eens muziek op een langspeelplaat liet uitbrengen. Wie herinnert zich niet Sobriëtas, een album dat samen met het gelijknamige boek uitkwam? Lezen en muziek draaien dat voor dat specifieke hoofdstuk geschreven was: Ad was van de innovaties. Toppop, wat natuurlijk was afgekeken van het Engelse Top Of The Pops, kwam met muziek die je bij de TROS nooit te horen zou krijgen. Dit bleef niet zonder gevolgen. Enkele bands die in het programma ter zien waren hebben een diepe kras in mijn – toen nog –  jeugdige ziel achtergelaten. Anderen hebben wellicht een muzikale opvoedende rol gespeeld. Tevens zijn er zeldzame gevallen die beide hebben gedaan. Een van die gevallen is Wünderbar van Tenpole Tudor.

Tenpole Tudor is een muziekformatie rond de persoon Edward Tudor-Pole. Zijn vrienden noemden hem in de vroege jaren tachtig om onverklaarbare redenen Ten. Iets beter verklaarbaar is zijn achternaam. Aanvankelijk was dat simpelweg Pole, maar sinds Ed’s opa na genealogisch onderzoek ontdekt had dat ze verwant waren aan de Tudors (een voormalige Engels/Welsh koningshuis), zijn ze zich Tudor-Pole gaan noemen. Ten, eh… Ed verkreeg enige beroemdheid door zijn rol in The Great Rock ‘n Roll Swindle, een mockumentary rond Sex Pistols. In deze film wordt hij voorgespiegeld als de mogelijke vervanger van Johnny Rotten, iets waar, volgens Ed, later daadwerkelijke sprake van is geweest. Het had de wereld waarschijnlijk net iets leuker gemaakt. Op het drukwerk van de film ontdekte hij dat zijn naam (Edward Tudor-Pole) , was gespeld als Edward Pole-Tudor. Toen hij daarover om opheldering vroeg bij de verantwoordelijke, ene Malcom McLaren, kreeg hij als antwoord dat dit een veel toffere achternaam was en hij er maar mee moest leren leven. Dat McLaren waarschijnlijk de verkeerde naam had doorgegeven aan de drukker zou natuurlijk nooit erkend worden. Na een stormachtige tijd met Sex Pistols, waarin Ed (Ten dus) onder meer het absurdistische Who Killed Bambi schreef, zag hij in dat hij binnen die groep nooit verder zou komen. Het  werd tijd zijn eigen band op te richten. Zeer bescheiden nam dit kersverse gezelschap de bandnaam Tenpole Tudor aan.

Commercieel gezien zou je denken dat het een ramp is om een succesvolle boyband te verlaten (Ja, Sex Pistols was een boyband), muzikaal en creatief gezien was het een mooie stap. Waarom? Nou, simpel: de muziek was beter dan die anarchistische herrie van de Pistols en creatief wist de band zich van de rest binnen de punkscene te onderscheiden door niet op te treden in die uitgemolken kledinglijn van Vivienne Westwood en Malcolm McLaren, maar door doodleuk op het podium te verschijnen in middeleeuwse kledij. Het was anders. Het sprak aan. Het eerste album (van de twee) bracht bescheiden succes met liefst drie singles: Swords Of A Thousand Men (ooit nog gecoverd door de folkmetalband Skyclad), Three Bells In A Row en het meest in het oog springende Wünderbar. Het bijbehorende clipje werd zeer gewaardeerd door de 11-jarige Marcus: zingende Vikingen die onbegrijpelijke taal uitsloegen gevolgd een refrein die zelfs door pre-pubers moeiteloos kon worden meegezongen. Tot verdriet van mijn ouders liet ik dat laatste natuurlijk niet na. Wünderbar bereikte in de Nederlandse Top 40 de vierde plaats. Bij de zuiderburen kwam ie zelfs op twee.

Tegenwoordig is Tudor-Pole, die zichzelf nu gewoon weer Edward noemt, vooral bekend als presentator van The Crystal Maze, een Engelse variant op Fort Boyard. Daarnaast is hij als acteur te zien in de film Kull The Conqueror en speelde hij Mr. Borgin (Odius in het Nederlands) in de Harry Potter-films. In 2011 brachten de Gebroeders Ko Wünderbar opnieuw uit, helaas op geheel eigen wijze. Opvallend is trouwens de umlaut boven de u. In de Duitstalige wereld wordt het nergens zo geschreven. Het impliceert wel dat iedereen het refrein verkeerd uitspreekt, inclusief de leden van Tenpole Tudor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.