I Won’t Steal Away is niet alleen een vergeten hit. De Time Bandits zijn min of meer een vergeten band geworden. Schandalig natuurlijk voor een groep die zo goed een tijdsbeeld weergeeft. Bovendien ook nog uit ons eigen land en een frontman met invloed buiten de landsgrenzen. Deze band had haar doorbraak met Live It Up, maar I’m Specialized In You werd een stuk bekender en bereikte ook een aantal jaar de Top 2000. Het is typisch zo’n nummer dat je eigenlijk wel kent, maar net niet op de uitvoerende kan komen…Time Bandits dus! En nooit meer vergeten.

Het tijdsbeeld van de tachtiger jaren komt helemaal tot uitdrukking in de clip met oversized kleding en synthesizer-gitaren. Een beetje fout ook, de muziek zou uitstekend thuis horen op een Eurovisie songfestival. Dat gold toen, maar dat geldt nog steeds en dat geeft deze muziek een tijdloze status met een eighties geluid. Dat het goed zou klinken op een songfestival, zal zijn opgemerkt door onze zuiderburen, want frontman Alides Hidding deed mee aan het nationale songfestival met Barbara Dex en eindigde derde. Dat was niet zo slim van de Belgen die Xandee door lieten gaan naar het songfestival om daar als één na laatste te eindigen.

I Won’t Steal Away is niet de grootste (vergeten) hit van Time Bandits. Persoonlijk vind ik het wel de meest krachtige en was in mijn geheugen de eerste die boven kwam. Een remix van het nummer benadrukt de kracht nog net iets beter dan het origineel en is zeker de moeite om te luisteren. Vol energie zingt Alides Hidding het uit: I Won’t Steal Away hetgeen ik maar probeer te vertalen als dat hij niet vreemd zal gaan, gezien de rest van het lied. Het leuke om te melden is dat Time Bandits weer een heropleving kende in 2012 en het album Out Of The Blue uitbracht. Wederom een lekker disco-album met nog steeds het kenmerkende stem- en gitaargeluid van Hidding, zonder daarbij de funk van de andere bandleden te kort willen doen. Het is vakantietijd en daar hoort deze zomerse muziek helemaal bij; waan je op de campingdisco van je jeugd, of in een bloedhete auto op weg naar Frankrijk en zet lekker Time Bandits op.

In augustus staan de vergeten hitjes centraal; liedjes die de absolute top niet wisten te halen of zelfs gewoon in de vergetelheid dreigen te komen. Liedjes ook die een vette herinnering oproepen bij de auteur van de blog. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.