Ik voelde me net een Don Quichotte toen ik mij in september 2016 aansloot bij dit illustere blog. Als voorvechter van de house, te midden van een collectief dat zich voornamelijk had gevormd rond de muziek van depressieve witte mannen met gitaren met als gevolg een dito publiek, was het maar afwachten hoe mijn voorkeur viel.

En ik ging er ook direct met gestrekt been in. Met nummers van bijvoorbeeld Talk Of The Town, toch vooral bekend van polonaiseplaat The La La Song en van The Sunclub, die elke zomer weer wordt grijsgedraaid in die mash-up met The Underdog Project. Een stukje bewijsdrang vrees ik, maar toch werden mijn bijdrages steeds weer met liefde ontvangen.

Gelukkig bleek er wel degelijk ruimte te zijn voor dit deel van het muzikale spectrum. Natuurlijk vonden wij elkaar al in acts als The Prodigy of Faithless. Ook daarbuiten bleek de gemiddelde snob echter best open te staan voor housemuziek. Met als hoogtepunt een notering van een hardstyle-remix van een nummer van trance-grootheid Armin van Buuren in de Snob 2000. Het moment dat deze werd gedraaid op Pinguin Radio koester ik nog iedere dag.

Maar dát is niet mijn Ondergewaardeerdste Liedje. Nee, dan kies ik toch liever voor een absolute clubklassieker: Capricorn – 20 Hz. Een nummer dat elke zichzelf respecterende house-liefhebber móet (leren) kennen. Het bleek zelfs hitpotentie bezitten en schampte kort de Top 40. Maar het liedje kun je tóch het beste beluisteren op een dampende dansvloer, enkel verlicht door een stroboscoop met niets dan rook om je heen. Want als je dán niet in trance raakt…

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.