Op het moment van schrijven zit ik midden in Albuquerque, New Mexico. Niet fysiek vanwege corona (en anders waarschijnlijk ook niet hoor), maar inmiddels ken ik de stad en de geografie heel goed. De hoog gelegen stad (ongeveer een mijl hoog) met een koud woestijn klimaat heb ik inmiddels al vijf seizoenen als belangrijke bijrol mogen zien vervullen in Breaking Bad (keer twee, want ik heb de serie twee keer helemaal gezien) en op het moment kijk ik Better Call Saul. De ongelooflijk mooie panorama’s die in die series te zien zijn van de desolate gebieden met helderrode zonsondergangen lijken mij bijna net zo vertrouwd als de polder waar ik opgroeide.

Tegelijkertijd is Albuquerque de stad van ontluisterende suburbs en grauw asfalt. En dat is de stad waar James Mercer vast zat. Figuurlijk. Hij zat vast in het bekrompen en kleinburgerlijke van die stad. Het beperkte. Er was geen scene voor zijn muziek, maar wel pen, papier, een akoestische gitaar, computer en de wil om door te gaan. Tegelijk gaat het nummer ook over jezelf tegenkomen en verlangen naar simpeler tijd en gedachten. Gemoedsrust naast doorbraak. En in die spagaat kunnen dan mooie dingen ontstaan in de kunst. Een akkoordenschema werd een opzet voor een liedje, een intro met een gezongen melodietje werd er aan toegevoegd en een melodieuze solo op een verwrongen klinkende gitaar maakt het af.

Normaliter schrijf ik ook over de hardere ondergewaardeerde liedjes, maar in dit geval ik ben het heel erg met Freek Janssen eens. Wat mij betreft is New Slang echt een liedje en wel één van de mooiste ooit gemaakt. It will change your life.

In tien jaar Ondergewaardeerde Liedjes hebben onze bloggers onvoorstelbaar veel liedjes bewierookt: 4.659 om precies te zijn (allemaal verzameld in de Ultieme Ondergewaardeerde Liedjes-playlist). Deze zomer kiezen we hieruit de Ondergewaardeerdste Liedjes: welk liedje heeft echt nooit de waardering gekregen die het zou moeten krijgen en willen we dus alsnog in de popgeschiedenisboeken krijgen?

In juli kiezen onze bloggers er elke dag eentje uit; soms een liedje dat ze zelf ooit hebben gekozen, soms een liedje dat ze hebben leren kennen door een andere blogger. In augustus doen we een mooie strik om deze serie met een podcast in samenwerking met KINK, waarin deze pareltjes (en de verhalen erachter) voorbij komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.