Het is een beetje eng. Een liedje van twaalf jaar oud dat zich binnen een week een paar keer aan je opdringt. En dat dan ineens het kwartje valt. Het overkwam me met New Slang van The Shins.

Het begon allemaal met High Road van Broken Bells. Als ik een top 10 zou moeten maken van liedjes van de afgelopen vijf jaar waarvan ik werkelijk niét snap dat ze nooit een hit zouden zijn geworden, dan staat deze op nummer 2. Verder heb ik me inhoudelijk nooit zo heel erg verdiept in Broken Bells – alleen maar geluisterd. Al gauw kwam ik er achter dat het om een samenwerking gaat van producer Danger Mouse en James Mercer, gitarist en zanger van – jawel – The Shins.

Een paar dagen later zit ik met een collega wat te praten over muziek, en komt hij met – jawel – The Shins. Vandaag stuit ik op een lijstje van de 100 mooiste liedjes ooit gemaakt, volgens Reddit. Drie keer raden welk nummer dáár in staat.

Niet dat ik geloof in hogere machten, overigens. Het is meer alsof je na het kopen van een Opel Astra ineens opvalt hoeveel Opel Astra’s er eigenlijk rondrijden. Maar zowel High Road als New Slang hebben iets sprookjesachtigs, spookachtigs  – waardoor ik graag geloof dat het liedje tot mij is gekomen door hogere machten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.