Muziek draait bij mij vooral om de muziek zelf. Het ritme, het arrangement, het gebruik en de kleur van de instrumenten, de melodieën, koortjes, een gave break of een enkel onverwacht tingeltje. De tekst komt op het tweede plan. Inhoudelijk ook. Een niemendalletje met lullige rijmelarij kan ik net zo goed waarderen als een song die echt ergens over gaat. De ene tekst hoor en volg ik wel, de andere gaat gedachteloos voorbij, en weer een andere keer pak ik de tekst erbij om ‘m helemaal mee te lezen en te doorgronden wat nou precies wordt bedoeld. Belangrijk voorwaarde is ook de verstaanbaarheid van de zanger. Neem Frank Boeijen bijvoorbeeld. Z’n eerste werk klinkt niet onaardig, maar wat de beste man precies zingt is vaak een raadsel. A r t i c u l e r e n. Minder door je neus, Frank!

Sommige teksten vallen ook meer op dan andere. Het kan net een woord, één bepaalde regel of strofe zijn die indruk maakt en daardoor blijft hangen. Neem het liedje Tap Turns On The Water van C.C.S. waarin Alexis Korner de volgende regels zingt:

Peak through the bathroom door (Did you ever, did you ever)
See your sister in the raw (Did you ever, did you ever)

Toen ik dit voor het eerst hoorde was ik een jaar of twaalf, dertien en had net voldoende kennis van het Engels opgedaan om te begrijpen dat dit behoorlijk pikant was. En op die leeftijd was het natuurlijk helemaal geweldig als je je zus in haar nakie zou kunnen zien. Je moet ergens beginnen toch? Helaas had ik geen zus. Na twee oudere broers had ik juist hun zusje moeten zijn, dus ook zij hoefden later niet naar de badkamer te loeren. Maar spannend vond ik die zin wel. Evenzogoed zing ik de regels na al die jaren nog steeds mee. Is het niet hardop, dan wel in gedachten. Overigens gebeurt dat niet vaak want het nummer is min of meer in de vergetelheid geraakt. Slechts een enkele keer komt ie nog voorbij op de radio, en dat is jammer want ik word er altijd blij van.

Alexis Korner, die het schreef en de leadzang doet, is al lang dood en begraven. Toen het nummer werd opgenomen was hij al 43 en met zo’n actie, op die leeftijd z’n zus begluren, zou ie nu al gauw een pervert worden genoemd. Maar laten we hem goed verstaan, dus niet op aankijken. Hij heeft veel betekend voor de Britse blues, is dan ook meermaals geroemd als the founding father. Van Mick Jagger tot Eric Burdon en van Charlie Watts tot Ginger Baker, veel beroemde jongens hebben meegedaan met Korner’s Blues Incorporated. Later, met C.C.S. (Collective Consciousness Society) had hij naast Tap Turns ook redelijk succes met een cover van Whole Lotta Love. In ’73 kapte de band ermee. Alexis bleef muziek maken, tot aan het eind. In ’84 overleed hij aan meerdere tumoren, slechts 55 jaar oud.

Tap Turns On The Water, vol met uitgelaten blazers, is een vrolijk lied over eerlijkheid. Je nergens achter verschuilen, je niet beter voordoen dan je bent. Opgeschept dat je de hele avond door kon drinken? Wees een vent en vertel dat je in je eigen kots wakker werd. Heb je naar je zus staan gluren? Zeg dat gewoon, met de vanzelfsprekendheid waarmee water uit de kraan komt, aldus Alexis. Helemaal eens, maar bij gebrek aan een zus kon ik na did you ever, did you ever ook zonder gekruiste vingers gewoon nee zeggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.