1989 was voor mij het jaar waarin ik mij langzamerhand realiseerde dat er meer muziek uitkwam dan alleen dat wat in de Top 40 stond. Door Higher Ground en Knock Me Down van The Red Hot Chili Peppers en Glamour Boys van Living Colour kwam ik in aanraking met de gitaar. De eerste keer dat ik Let Love Rule van Kravitz hoorde. Rond mijn vijftiende en zestiende jaar werd met die muziek mijn horizon verbreed en heb ik het pad van de typische jaren ’80 muziek verlaten.

Ik begon Onrust op VPRO te kijken en nam een abonnement op de OOR. Op die manier werd ik klaargestoomd voor jubeljaar 1991. Voor mij kwamen Sonic Youth en Pixies net te vroeg. Ik was daar als veertienjarige duidelijk niet aan toe. Ik heb dat niet echt ingehaald. Er kwam begin jaren ’90 zoveel uit, dat het teruggrijpen naar hun baanbrekende werk in de jaren ’80 niet nodig was. Uiteraard heb ik Dirty van Sonic Youth en Trompe Le Monde van Pixies in 1991 ook meegepakt, maar dat had voor mij niet dezelfde impact als alles wat uit Seattle kwam. Dat ik daar wel wat aan heb gemist, kwam ik pas later achter. Pas een jaar of tien geleden heb ik integraal naar Bossanova geluisterd. Wat een muzikaliteit, wat een gevoel voor liedje. Zo’n diamantje als Allison, ik denk dat menig songwriter de ziel aan de duivel zou willen verkopen om zoiets te kunnen maken. Ik heb als puber en student duidelijk wat gemist.

Het kan aan mij liggen, maar ik heb het gevoel dat de twintiger en dertiger van nu Pixies wel heeft ontdekt. In mijn zoektocht naar muziek van nu stuitte ik op Euroboy. Een project van Doortje Hiddema. Zij zou bekend zijn van de band Real Derek, maar het bestaan daarvan was mij ook ontgaan (maar voor mij ook een leuke ontdekking was). Daarnaast is zij programmeur voor Tivoli Vredenburg. En had zij dus ook nog tijd voor Euroboy. Voor mij dus een kennismaking. De invloed van Pixies hoor ik duidelijk in Dog Lover van Euroboy terug. Rammelend gitaarliedje, stevig in de bas. Met een prettig naïeve stem en de wonderlijke twist in het refrein. Fris, toegankelijk, dromerig, Nederlands en hartstikke van nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.