The O’Jays is één van de grootste en beste soulgroepen allertijden. De groep belichaamt het Philly-soulgeluid met vloeiende, rijke harmonieën ondersteund door uitgebreide arrangementen, weelderige strijkers en een vleugje funk. De groep werd in 1958 opgericht door Eddie Levert, Walter Lee Williams, William Powell (overleden in 1977), Bobby Massey en Bill Isles (overleden in 2019). In de samenstelling van Eddie Levert, Walter Williams en Eric Grant is de groep nog steeds actief. In Nederland hebben ze weinig hits gescoord dus ik neem lekker uitgebreid de tijd om The O’Jays mooi aan te prijzen.

Het grootste succes voor The O’Jays kwam in de jaren ’70. Nadat hun platenlabel Neptune in 1971 ophield te bestaan richtten Gamble & Huff het platenlabel Philadelphia International op. The O’Jays was inmiddels een trio, bestaande uit Eddie Levert, Walter Williams en William Powell. Gauw volgde toen de echte grote doorbraak met het album Back Stabbers, een klassieker onder de Philly-soul albums. Op het album staan geweldige nummers, zoals Love Train, Sunshine en natuurlijk Back Stabbers. In 1973 werd het album meteen opgevolgd met nog een dikke hit, namelijk het album Ship Ahoy. Het thema van het album, met een slavenschip op de cover, is maatschappelijke problemen, van afgunst, tot hebzucht, tot racisme. Het nummer Ship Ahoy is een indrukwekkend nummer over de horror van de slavernij en For The Love Of Money is steengoed. Deze albums worden beschouwd als de twee definitieve meesterwerken van The O’Jays. Briljante vocalen en soul van de bovenste plank.

Nu heb ik zelf altijd de neiging om de iets minder bekende en iets minder geprezen nummers van artiesten mooier te vinden. Voor mij komt dat in dit geval neer op twee albums, namelijk In Philadelphia, uit 1970 en So Full Of Love uit 1978. Op In Philadelphia staat het schitterende Deeper (In Love With You) en dat had ik bijna gekozen voor deze bijdrage. One Night Affair en Let Me Into Your World zijn ook het vermelden waard. So Full Of Love is toch de winnaar geworden. Hierop staan prachtige nummers zoals Brandy, Cry Together en This Time Baby. Het nummer dat als winnaar uit de bus is gekomen is Use Ta Be My Girl, geschreven door Kenny Gamble en Leon Huff. Het nummer heeft een heerlijke groove en klinkt zo lekker ontspannen, terwijl het eigenlijk een heel triest nummer is, over liefdesverdriet. Schitterende soul met een vleugje disco, prachtige vocalen en een heerlijk arrangement. Wat wil men nou nog meer?

I, I respect her
When she was mine
I used to neglect her
Oh, she wanted more
Than I could give
But as long as I live
She’ll be my girl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.