Cloudmachine is een band, maar vooral een alias voor Ruud Houweling, en kwam in 2003 reeds met een eerste album. Ik baal er behoorlijk van dat ik Cloumachine pas heb opgemerkt na een uitzending van Leo Blokhuis waar Ruud Houweling te gast was met een werk onder zijn eigen naam. Cloudmachine heeft in 2013 haar laatste album opgenomen en is dus al die tijd onopgemerkt gebleven door mij. Ruud Houweling zal voor Blokhuis geen onbekende zijn, gezien de samenwerking die Houweling heeft met Ricky Koole met wie Blokhuis meer deelt dan alleen de liefde voor muziek.

Wat Cloudmachine zo bijzonder maakt zijn de melancholieke muzieklijnen en daarin de smekende, serene stem van Houweling. Iets dat ik ook zo bewonder in een band als The Serenes of om nog maar een artiest te noemen: Paul McCartney. Ik weet dat dit niet de minste vergelijkingen zijn, maar heel eerlijk: vergelijken heeft niet eens zo veel zin. Cloudmachine heeft een eigen uniek geluid. Dat geluid is op het album Back On Land nog eens extra benadrukt door de samenwerking met producent Oz Frits, vooral bekend van Tom Waits, maar bijvoorbeeld ook van Primus, Oysterhead en samenwerkingen met Iggy Pop, Herbie Hancock en The Ramones.

Safe Haven, het nummer van deze blog is een hoopgevend lied. Mag ik me alsjeblieft wenden tot jou als het te laat is? Jij veilige haven… een prachtige metafoor voor een geliefde. Tegelijkertijd zie ik ook de metaforen in letterlijke zin opdoemen in de muziek. Houweling woont aan de kust en ik zie de personificatie van het zoekende schip naar de lichtstralen van de vuurtoren om veilig de haven binnen te varen helemaal voor me.

Wanneer dit nummer je raakt, raad ik je zeker aan om verder op zoek te gaan naar muziek van Ruud Houweling en Cloudmachine. Binnenkort volgt op deze site een Ondergewaardeerde 30 bijdrage van deze artiest, maar bovenal is Cloudmachine veel te ondergewaardeerd gebleven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.