Ergens zou ik zo’n excentriekeling als Les Claypool willen zijn, een sikje en een baard heb ik al. De bril met ronde glazen, hoge bolhoed en gekleed in een pak, inclusief gilet moet je er maar even bij denken. Les is de bassist en zanger van Primus. Primus maakt funkrock, waarbij de basgitaar een prominente rol speelt. Dit hoor je zeker terug op het nummer Tommy The Cat, want wat een ongelooflijk lekkere basloop zit er in dat nummer. Live klinkt dit nog net even iets vetter. En man, wat krijg ik dan een heimwee naar de tijd dat we met z’n allen naar een concert konden gaan en lekker mee springen en meezingen met Les:

Say baby, won’t you lay down with me,
Say baby won’t you down by my side
Say baby won’t you lay down with me
Say baby

Publiek: SAY BABY!!!!

Vooral bij het tweede gedeelte van het nummer, wat wel een beetje wegheeft van de energie die Hocus Pocus van Focus uitstraalt, heb ik grote moeite om stilt te blijven zitten. Is het niet met het meezingen met frappante stemmetje, dan is het wel het bespelen van mijn 6-string luchtbasgitaar.

Maar om even bij het begin te beginnen. Wie is Tommy the cat? Tja, daar gaan natuurlijk weer heel veel verhalen over op internet. Er zijn mensen die beweren dat Claypool altijd dubbelzinnige teksten schrijft en dat het een verwijzing is naar een burgeroorlog. Ik zie dat niet zo zwaar. Ik vind de theorie dat het gebaseerd is op het verhaal van de aristocraten, je weet wel dat Disney verhaal over een moeder kat en kindjes die het huis uit worden gezet en een zwerfkat (ook wel alley cat) genaamd Thomas O’Malley, vind ik veel geloofwaardiger. Het is natuurlijk wel zo dat Primus niet het type muziek is wat je onder die scene zet, de film zou voor mij persoonlijk een stuk leuker worden. Les Claypool is dan op zijn beurt dan weer niet zo’n iemand die op een heel zoetsappige en cliché matige manier beschrijft hoe Tommy The Cat graag wat gezelschap zou willen. Maar om nou te zingen I wanna get some pussy, gaat dan ook weer wat te ver.

Geheel in de stijl van een goed verhaal wat verteld moet worden, zorgt Primus voor de stem van Tommy The Cat. Wanneer deze over zichzelf praat, wordt dit niet gezongen door Claypool zelf, maar door bevriende collega Tom Waits. Ik heb het echt drie keer na moeten lezen, want ik geloofde het eigenlijk niet. Ik had niet verwacht dat hij dit zou doen. Ik ben niet echt bekend met het repertoire van Tom Waits, maar ik denk bij hem vaak aan langzame nummers. Dat hij überhaupt zo snel kon praten al. Dat was voor hem ook een behoorlijke uitdaging, maar wat zet hij dit karakter goed neer zeg.

But not even a muscle in her neck did, twitch as she sauntered straight into the heart of the alleyway.
She knew what she wanted…
She was lookin’ for that stud bull.
She was looking for that THE cat.
And that was me.

Tommy The Cat is my name.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.