Op 2 april schreef Freek Janssen op Twitter: beetje teleurgesteld in de nieuwe muziek die nu uitkomt. Ergens had ik een creatieve golf van nieuwe releases verwacht, nu alle concerten en festivals niet doorgaan. Het is meer een beetje aanmodderen uit verveling nu, lijkt het. Is dat nou echt zo? Is van alle muziek uit 2021 alleen Sand van Balthazar de moeite van het luisteren waard, zoals Freek stelt? Mij lijkt het stuk. Die handschoen wil ik dan ook oppakken. Het plan is om periodiek muziek uit 2021 te beluisteren en om daar een (al dan niet wervend) stukje over te schrijven. Rats On Rafts trappen af.

Op 3 voor 12 zie ik dat Rats On Rafts (RoR) al een jaar of tien de Underground-darling in Nederland is. Ik heb de mazzel gehad om dit puike bandje in 2014 al te zien, op Best Kept Secret. RoR stond er, meen ik, als last-minute vervanger. Energiek met branie. Het is geen band met een hele grote productie: begin 2021 kwam pas hun derde plaat uit. Een plaat met de nogal makkelijk te vergeten titel Excepts From Chapter 3: The Mind Runs A Net of Rabbit Paths. Het zal wel.

Belangrijker is de muziek en die is bovengemiddeld goed. Gejaagde liedjes, met veel zelfvertrouwen gebracht. Goed geproduceerd ook: de plaat klinkt gewoon echt lekker. Met een heel eigen geluid maar ook wel met duidelijke referenties en inspiratiebronnen. Talking Heads. New Wave. Beetje Joy Division. The Fall. Jaren tachtig post-punk maar duidelijk met de wortels in het nu. Arty zoals in Tokyo Music Experience. De vergelijking met bijvoorbeeld Apply Some Pressure van Maxïmo Park drong zich bij me op, maar dan vind ik ROR echt beter dan Maxïmo Park. De leukste Indie-plaat uit Nederland, voor dit moment.

RoR is een ontzettend fijn bandje met een lekker dansbaar internationaal geluid. Zo’n bandje dat, was die uit Groot-Brittannië gekomen, al lang op de voorkant van de NME (als dat nog een tijdschrift was geweest) of een ander Brits tijdschrift had gestaan. Met een plaat die nieuwsgierig maakt hoe ze live klinken. Als het allemaal een beetje weer kan, ga ik dat meemaken. In juli, met 29 andere gelukkigen in Rotown Rotterdam. Ik kan niet wachten.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.