Dat Tina Turner een van de grootste en beste artiesten ooit is hoef ik eigenlijk niet te vermelden. Inmiddels is ze 81 en leidt ze een redelijk teruggetrokken leven in Zwitserland. Ze publiceerde recentelijk wel memoires, er is een musical over haar gemaakt en de documentaire TINA is recentelijk uitgezonden op HBO. Het is de bedoeling dat de documentaire deze zomer in de bioscopen gaat draaien.

Tina heeft te kampen met verschillende gezondheidsklachten. Zo heeft ze kanker gehad, een beroerte en nierfalen. Bovendien pleegde zoon Craig enkele jaren geleden zelfmoord. In TINA komt naar voren dat Tina  aan PTSS lijdt vanwege haar traumatische huwelijk met Ike. Ondanks alle successen die ze heeft gekend is een groot deel van Tina’s leven een ongelukkig leven geweest en dat is ze logischerwijs nooit vergeten. Dat recentelijk naar buiten is gekomen dat ze nu nog zoveel te lijden heeft onder die periode uit haar leven vond ik een triest feit. In 2017 wilde Tina, mede vanwege nierfalen, zelfmoord plegen. Toch wist ze zich tijdens elk duister moment in haar leven te herpakken. TINA is volgens haar man Edwin Bach een afsluiting van Tina’s carrière. Ze is toe aan haar pensioen.

Ik ben erg benieuwd naar de documentaire. Ondanks dat veel van haar leven een bekend gegeven is, geeft Tina nu een definitief en persoonlijk inkijkje in haar leven en carrière. Voor wie hem nog niet gezien heeft is de film What’s Love Got To Do With It met Angela Bassett ook een aanrader.

Ondanks dat Tina altijd Amerikaans blijft, heeft ze niet voor niets de Zwitserse nationaliteit aangenomen. Voor de periode na Ike geldt dat Tina in Europa populairder was dan in de Verenigde Staten. In een interview met Larry King uit 1997 antwoordt Tina dan ook heel stellig op de vraag waarom ze de Verenigde Staten heeft verlaten. Europa was de plaats van haar succes en de plaats waar ze meer gesteund werd dan in Amerika. Ze houdt van Amerika, maar Europa is nu haar thuis. Ze steekt niet onder stoelen of banken dat ze het vervelend vindt dat ze in Amerika niet op dezelfde wijze is ontvangen als in Europa. In Europa mogen we in ieder geval niet klagen met deze absolute vakvrouw.

Tina is een van die artiesten die op het podium nog beter is dan in de studio. Een briljante podium-présence en fantastische vocalen maken al haar optredens een feestje. Een van deze briljante livemomenten is een cover van de Beatles: Help! Zeker gelet op de recente openbaringen over haar PTSS denk ik dat het een perfect nummer is voor deze bijdrage. Met Help! hebben de Beatles natuurlijk een fantastisch nummer geschreven. Ik zeg dit met alle respect voor de Beatles maar hoe Tina dit nummer, met name op het podium zingt, is hoe het nummer is bedoeld. Je voelt in alles dat de woorden een belichaming zijn van haar eigen gevoelens, haar eigen moeilijke leven. En dat zorgt voor optredens die de tijd even doen stilstaan. John Lennon schreef het nummer (met wat hulp van Paul McCartney) in een tijd dat hij depressief was. Het nummer is echt een schreeuw om hulp. En Tina die helemaal ondergedompeld in het nummer op het podium staat, schreeuwt ook echt om hulp. Mooier wordt het niet. Ik heb hier dan ook weinig meer aan toe te voegen, behalve te zeggen dat de muziek nu mag spreken.

2 comments

  1. Tina wilde in 2017 echt geen zelfmoord plegen. Ze had er wel vrede mee als ze zou sterven door oa nierfalen. als het haar tijd zou zijn dan was dat ok volgens haar. maar zelfmoord.. nee.

    1. Toch wel maar ik heb het niet helemaal correct verwoord. Euthanasie onder begeleiding had ik beter kunnen opschrijven. In het schrijfproces is het dus niet helemaal juist verwoord. Toen haar man besloot een nier van zichzelf aan haar te geven zag ze van de euthanasie af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.