Mijn college blogger Tricky Dicky schreef het een tijdje geleden al. Wat hebben ze toch in het water in Noorwegen gedaan.  De laatste jaren komt er enorm goede muziek uit dit land en is veel wat daar vandaan komt gewoon raak.

Neem nu de band Moron Police. Al vanaf 2012 actief en eerder twee albums uitgebracht, maar die laat ik hier even links liggen. Veel geschreeuw en weinig wol. Maar de verandering in het water moet tussen 2015 en 2019 hebben plaatsgevonden, want het album A Boat On The Sea is niet alleen compleet anders, maar verrast ook enorm in positieve  zin. De toevoeging van een keyboardspeler Lars Bjørknes is een belangrijk feit, maar sowieso wordt er gebruik gemaakt van violen, trompetten en veel samenzang. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van verschillende stijlen muziek en weet zanger Sondre Skollevoll zijn stem nu veel beter te gebruiken. In het nummer Captain Awkward komt deze verandering en nieuwe stijl ten volle tot zijn recht.

Een Hammond orgel zet in en gelijk is duidelijk dat dit een vrolijke boel wordt. Als zanger Sondre inzet, lijkt het wel of Frank Zappa meedoet, waarna in het refrein alle registers open gaan en de muziek lijkt over te gaan in progmetal. Maar ik hoor ook Bluesinvloeden en wat doet die trompet daar eigenlijk? Deze afwisseling, tezamen met een rustig middenstuk en een heerlijke gitaareruptie op het einde laat zien waar deze band allemaal toe in  staat is. Een heerlijke vijf minuten waar verschrikkelijk veel te beleven is. In drukke passages lijkt het alsof de band zichzelf bijna kwijtraakt, maar net als dat moment lijkt te komen, gaat de muziek weer een hele andere kant uit.

En het gaat ook nog ergens over lijkt het. Kijk maar eens naar de bijbehorende videoclip. De manier waarop dier en mens samenwerkt staat centraal en dat is mooi uitgewerkt. De band zegt zelf dat ze muziek willen maken die dient om mee te zingen en mee te dansen en dat is aardig gelukt met dit album en dit nummer. Wat mij betreft blijven ze dat water in Noorwegen verrijken met wat ze nu al doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.