De Jazzpolitie had er in 1993 een grote hit mee: Liefdesliedjes. Een categorie op zich want hoeveel liefdesliedjes zouden er niet zijn? Het moeten er gewoon verschrikkelijk veel zijn, in alle soorten en maten, van mierzoet tot knetterhard, van gelukkige liefdes tot aan onbeantwoorde liefdes. Kortom wat voor soort liefde het ook is het inspireert sommige tot het schrijven van prachtige liedjes. De spreekwoordelijke pareltjes.

Een kleine tien jaar voor De Jazzpolitie zijn hitje had werd in Amerika de band Ween opgericht. Mickey Melchiondo en Aaron Freeman besloten op 14 jarige leeftijd om tegelijkertijd met het formeren van een bandje ook maar een artiestennaam te gaan gebruiken. Dean Ween en Gene Ween,  het mag dus geen verrassing zijn waar de bandnaam Ween vandaan komt. Een band wat veel in eigen beheer heeft uitgebracht om later wel in zee te gaan met platenmaatschappijen. Drugs en humor, twee onderwerpen die goed samengaan bij Ween en dat leverde de nodige fans op. Op een bepaald moment kreeg de single Push Th’ Little Daisies de nodige airplay. In de MTV show Beavis and Butthead werd ook aandacht aangegeven wat dan weer garant stond voor nog meer aandacht.

In 2005 werd het album Shinola, Vol. 1 uitgebracht en daar staat het prachtige liefdesliedje Gabrielle op. Een soort van onbeholpenheid die meer dan sympathiek is. Het liedje begint ook al geweldig met:

I don’t mean to be so insolent
But you know it’s cause I love you
The foundation of my malevolence
You know I’d never hurt you babe

Muziek en zang is enigszins manisch, en dat in combinatie met de tekst resulteert in een geweldig nummer. De solo vind ik persoonlijk magnifiek, smerig, vuil, en heerlijk over de top. Gabrielle heeft zijn hoofd iets meer dan op hol opgebracht. Behoeden voor het verdriet, hij wil en zal haar gelukkig maken. Een heerlijk en eerlijk nummer wat je knetterhard moet draaien zodat het binnenkomt zoals de broertjes Ween het bedoeld hebben. Je hoort het nagenoeg nooit op de Nederlandse radio, maar dit zijn toch wel de liefdesliedjes die met liefde gemaakt zijn en waar ik liefhebber van ben.

Oh, Gabrielle
The sun is shinning in your eyes
Oh, Gabrielle
I didn’t mean to make you cry
Oh, my sweet baby doll
I put you above everything
Oh, Gabrielle
I love you til the day I die

Gabrielle, ik ken haar niet  maar ze moet geweldig zijn, die zonneglans in haar ogen. Zij waar je alles voor wilt doen. Liefdesliedjes; het blijft fascinerend en dat is Ween ook. Luisteren en de volumeknop volledig open. De Jazzpolitie had het helemaal goed Liefdesliedjes je zou moeten horen.

3 comments

  1. Leuk stukje, maar wat ik erg mis hierin is dat het nummer een pastiche van Thin Lizzy is. Opbouw van het nummer en tekst lijken als twee druppels water op de Ierse band. Maar het nummer is prima, hoor!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.