Ik behoor tot de generatie die meezong met het strijdlied Zeven Dagen Lang van Bots. Uit m’n hoofd was het 5 januari 1977 in het lokale jongerencentrum De Sater. We hadden budget om één keer per seizoen een bekende en duurdere band te halen. Dat jaar dus Bots en gelukkig zat de tent afgeladen vol. Aan een maximaal aantal bezoekers werd nog niet gedaan. Elke toeschouwer en elke gulden was welkom. Naast strijd-  was het ook een drinklied, en dat was weer goed voor de baromzet. Het nummer heeft een marsachtig ritme en een folk-metrum. De mars en vooral de tekstregels Voor het geluk van iedereen/Dus vechten we samen/Samen staan we sterk/Ja vechten we samen, niet alleen, kenmerken de linkse signatuur van de band.

Dan is er werk voor iedereen, Dus werken we samen/Zeven dagen lang/Ja werken we samen, niet alleen. De tekst is van Hans Sanders, een vormingswerker (bestaan die nog?) uit Eindhoven en met roots in Peter & Zijn Rockets. Na wat andere bandjes, Dirty Underwear en Fanfare, begon hij in ’74 Bots, dat in Nederland én Duitsland behoorlijk succesvol is geweest, al hadden zij slechts één echte hit: Zeven Dagen Lang en oostwaarts Sieben Tage Lang. In 2007 was de hoogste notering in de Top 2000: #581. Daarna zakte het lied langzaam weg en zeven jaar later was het gedaan.

Ik behoor tot de generatie die Angelo Branduardi in het Scheveningse Circutheater zag optreden, ver voordat het Joop van den Ende’s musicaltheater werd. Ik had Branduardi leren kennen via zijn tipparadehitje Cogli La Prima Mela en niet veel later, als liefhebber van Italiaanse symfonische rock zijn driedubbele livealbum Concerto gekocht. Dus wij naar Scheveningen voor een overweldigend concert, al bleef het behelpen door de vaste plaatsen. Terwijl juíst de folkklanken de symfo flink kunnen opzwepen, bleef het allemaal wat stijfjes. Uit hetzelfde jaar als Concerto, al staat het niet daarop, dateert Gulliver. Inderdaad, een lied over de Gulliver van Gullivers Travels, en met dezelfde melodie en hetzelfde metrum van Zeven Dagen Lang.

Zou de Italiaanse bard Branduardi het lied van het Hollandse Bots hebben gecoverd? Niks van. Zeven Dagen Lang en Gulliver plus een aantal andere varianten zijn allemaal gebaseerd op het origineel: Son Ar Chistr. Ik behoor niet tot de generatie die Jean Bernard en Jean-Marie Prima had kunnen zien optreden, de componisten van het lied. Mijn grootouders misschien – ik heb het over 1929 – maar de enige muzikanten die zij vermoedelijk live hebben gezien zijn de plaatselijke harmonie en de kerkorganist. Son Ar Chistr, het lied van de cider, ook het oorspronkelijke lied ging over drank. Van Bernard en Prima is geen opname te vinden. Wel van zanger-harpist Alan Stivell, net als Bernard en Prima een Bretonse volksmuzikant, en die zal het origineel waarschijnlijk het meest hebben benaderd.

Evenmin behoor ik tot de huidige generatie die uit zijn dak gaat bij het Oekraïense F.R.A.M. (voluit Futuristic Romantic Alternative Medieval), op de video optredend in het zo door dictator Loekasjenko geplaagde Belarus. Toch, mocht ik er getuige van zijn, dan zou ook ik zomaar vrolijk rond kunnen gaan stuiteren. Het is hartverwarmend en ronduit vrolijk makend om te zien hoe de Wit-russen genieten van Ev Sistr, en je gunt ze zoveel langer lol. Wat zou het mooi zijn wanneer álle generaties in Belarus zeven dagen lang om Minsk zouden lopen, op de muziek van F.R.A.M., waarna de muren en Loekasjenko zouden instorten, zoals ooit in het oudtestamentische verhaal Jericho werd verwoest. Son Ar Chistr, een strijd- annex drinklied van Bijbelse proporties.

One comment

  1. Hé Willem,
    Wat leuk, iemand die net als ik de dwarsverbanden hoort en wil weten!
    Ik zong (en floot) Boots mee in ‘t Duits (Was sollen wir trinken) en ook mij viel de gelijkenis met Gulliver op. En toen googelde ik (leve het internet) en jij hebt het antwoord gevonden!
    Ik gek mens wordt daar dus blij van, dus dank je voor het speurwerk. Trouwens, mijn zoon van 19 is al net zo gek als ik met het willen weten van de dwarsverbanden in de muziek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.