Meer vrouwen in de Snob2000? Graag! Zeker als die vrouwen het kaliber hebben van Wende Snijders. Want wat een grootheid hebben we daarmee in ons kleine landje zeg! Volkomen terecht kreeg ze afgelopen jaren de ene prijs na de andere. En de sleutels van theater Carré, waar ze huisartiest is en elk jaar een eigen programma mag samenstellen.

Mijn eerste kennismaking met Wende was haar album met Franse (eigen en gecoverde) liedjes uit 2004: Quand Tu Dors. Haar stem pakte me meteen, maar omdat ik niet zo veel met het Franse chanson heb, was ik nog niet wild enthousiast.

Dat verandert in 2018. Een zonnige zaterdagmiddag in juli. Welcome to the Village in Leeuwarden. De festivaltent puilt uit van de mensen. Er hangt een verwachtingsvolle spanning. En vanaf het eerste nummer is het raak. Wende betovert, beroert, bezielt. Hoewel ik geen enkel nummer ooit eerder had gehoord (behalve Deze Gin), komen ze stuk voor stuk aan als een mokerslag. Radicaal eerlijke teksten. Vragend, zoekend. Hoe moet ik leven? Waar ga ik heen?

Wende’s stem, teksten en performance snijden als vlijmscherpe messen door mijn ziel. Ik ben een dag lang van slag door wat ik zojuist heb meegemaakt. Vergeet bijna dat ik naar Leeuwarden was gekomen om Motorpsycho te zien spelen. Het eerste wat ik doe als ik thuiskom, is Wendes album MENS luisteren. En ja, daar gaat precies dezelfde kracht van uit. Haar nummers roepen hetzelfde gevoel in me wakker.

Inmiddels zijn we ruim twee jaar verder en het album staat nog steeds als een huis. Ik draai het niet te vaak, want ik ben te bang dat iets die magische kracht verloren gaat als ik het te vaak hoor. Ik koester het. Draai het op speciale momenten. Als ik alleen ben, of een oppepper nodig heb. Dan is Wende het allerbeste medicijn.

Wat is mijn plan vandaag? is een heerlijk nummer waarop je even helemaal los kunt gaan. Dansen, rennen, zingen, het kan allemaal. En tegelijk houdt Wende je scherp met haar teksten. Het refrein is simpelweg perfect.

Alles draait, alles gaat zoals het gaat
Hoe  moet ik leven
Waar gaat het heen
Alles draait, alles gaat zoals het gaat
Wat gaat vanzelf
Wat doet iedereen
Wat is mijn plan vandaag

Ik gun het Wende dat ze met Deze Gin hoog in de Top2000 eindigt. Mogen wij Wat is mijn plan vandaag? dan inlijven voor de Snob2000? Dat zou niet meer dan terecht zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.