Van zeldzame schoonheid. De combinatie van het pianospel, de violen en de feeërieke stem van Shelagh McDonald maken Stargazer tot een parel. En alsof dat al niet genoeg is wordt het lied afgesloten met een koor. Waanzinnig.

Shelagh is een Schotse folkzangeres die vergeleken werd met Joan Baez en Joni Mitchell en in 1970 en 1971 twee albums maakte, waarop ze muzikale steun kreeg van leden van Fairport Convention, Fotheringay en Mighty Baby alsmede Richard Thompson en Keith Christmas. De laatste zal geen aha-gevoel geven, maar hij is degene die de akoestische gitaar op David Bowie’s Space Oddity speelde en later met onder andere Argent, Cat Stevens en Greg Lake zou samenwerken. De albumafsluiter van het tweede geweldige album is het onaards mooie Stargazer.

Tijdens de opname van haar derde album in 1971 verdween ze ineens om pas 34 jaar later (2005) weer op te duiken, nadat de platenmaatschappij haar albums opnieuw uitbracht en de publieke belangstelling enorm bleek te zijn. De reden voor haar plotselinge verdwijning was een hele slechte LSD-trip in 1971, die haar anderhalf jaar paranoïde maakte en hallucinaties opleverde plus een gebroken stem. Ze werd door haar familie opgevangen. Alhoewel, ze werd door haar ouders min of meer opgesloten; ze waren het al niet eens geweest met haar keuze zangeres te worden. Ze ontmoette haar man in een boekenwinkel, maar haar ouders waren het ook hiermee oneens omdat hij ouder en geen manager was en dus besluiten ze samen weg te gaan. Ze leefden als nomaden, trokken van huis naar huis en later (zes jaar) van tent naar tent.

In 2005 leest ze een artikel in een krant dat de platenmaatschappij haar oude albums opnieuw uitbrengt. In een zeldzaam interview vertelde ze dat ze weer interesse in muziek had, maar dan verdwijnt ze weer tot 2012. In dat jaar overlijdt haar partner en neemt ze weer contact op met andere folkmusici en er komt zowaar een nieuw album uit (Parnassus Revisited), dat in beperkte oplage verkrijgbaar is. Sindsdien treedt ze sporadisch op en er gaan geruchten dat er een vierde album in de pen zit.

Maar dat was in 2017…..

HIER KAN JE STEMMEN  (van 21 november tot en met 1 december)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.