Ik schreef al eerder over, op zolderkamer staan nog wat oude langspeelplaten. Zo kwam ik al eerder het album van Hazel O’ Connor tegen. Soms struin ik er weer eens door, afgelopen week kwam ik een album van Toyah tegen. Toyah Wilcox niet een naam die meteen bij heel veel mensen een belletje zal doen rinkelen. En toch, mevrouw Wilcox timmert al een tijdje aan de weg en is daarbij redelijk productief. Geboren in 1958 en gaat vooral door het leven als zangeres en actrice. Ze heeft onder andere samengewerkt met haar man Robert Fripp en samen hebben ze  twee albums uitgebracht. Een album in 1986 en de ander in 1991 en dat naast al haar solowerk waar ze zo’n twintig albums heeft uitgebracht. Het album wat nog op bij mij zolderkamer staat is dus Warrior Rock. Warrior Rock is een live album uitgebracht in 1982. Een echt jaren ’80 album dus veel synthesizers.

Op het album staan prachtige nummers waaronder It’s A Mystery, een nummer, zoals gezegd wat helemaal bij die periode van de popmuziek paste. Een lekker nummer, maar ook een nummer wat tand des tijds heeft doorstaan. Op YouTube vind je ook hedendaagse akoestische uitvoeringen en dan blijkt hoe goed het nummer wel is. Ontdaan van alle elektronica blijft het staan als een huis.

Shot in the dark
The big question mark in history
Is it a mystery to you?
It can treat you with a vengeance
Trip you in the dark
Sirens in the distance
Can steer you from the path
It can lift you to the heavens
Put your troubles in the past
Whisper the elixir
Then vanish in a blast  

De tekst is zoals het nummer zelf enigszins mysterieus, en daardoor ook pakkend. Op zich opmerkelijk dat Toyah Wilcox niet meer bekendheid geniet in ons land. Want na 1982 heeft ze aardig wat materiaal uitgebracht. Het gaat zoals het gaat en waarom de ene artiest het wel maakt en de ander niet het blijft een raadsel. Om met de woorden van Toyah te spreken:

It’s a mystery, it’s a mystery
I’m still searching for a clue
It’s a mystery to me

HIER KAN JE STEMMEN  (van 21 november tot en met 1 december)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.