De popmuziek kent meerdere bloedbanden-bands: Bee Gees, Jackson 5, The Corrs, Oasis en Kings Of Leon om er een paar te noemen. Het loopt niet altijd goed af. De gebroeders Gallagher zijn daar het bekendste voorbeeld van. Twee andere broers, van een oudere generatie, liggen ook al jaren in de clinch: Ray en Dave Davies van The Kinks. Waarvan Dave een paar jaar terug zei You’ve heard of vampires. Well, Ray sucks me dry of ideas, emotions and creativity. He’s a control freak.

Dave is het jongere broertje van de meer gelauwerde Ray, Sir Ray sinds 2016. Van de twee heeft Ray ook de meeste songs geschreven en hij was de drijvende kracht achter The Kinks. Kortom, Dave stond en zal altijd in de schaduw van Ray blijven staan, ondanks zijn invloed – het rockgeluid – op de muziek van The Kinks. Dave was zo’n beetje de uitvinder van de distortion, door voor You Really Got Me de speakers van zijn Vox-versterker met een scheermes te bewerken. I was just a crazy kid with a guitar, a cheap amp and a razor blade. Het was niet voor niks, het werd hun eerste hit: #1 in Engeland.

Maar Dave is vooral bekend van het drinklied Death Of A Clown, zijn succesvolle solodebuut, hoewel Ray medeauteur was. De geruchten dat Dave zou kiezen voor een solocarrière werden later afgestompt door het mindere succes van de opvolgers. Deze schreef Dave weliswaar wel alleen, doch niet zonder de helpende hand van Ray; nu als producer en met de andere Kinksleden medemuzikant bij de opnames. Dat niet loskomen van Ray, diens voortdurende creatieve bemoeienis; ik kan me de ergernis, de jaloezie van Dave wel voorstellen, zeker omdat er al sinds hun jongensjaren lopen te bakkeleien.

Gelukkig voor Dave zijn The Kinks in ’90 als band opgenomen in The Rock ’n Roll Hall of Fame. Bovendien staat hij in de Top 100 van beste gitaristen van het Rolling Stone Magazine, ook al is het een bescheiden 91ste plek. Helemaal onopgemerkt is hij dus niet, maar zijn singles Susannah’s Still Alive (acht weken Top 40) en Lincoln County (zeven weken) zijn uit het collectieve geheugen verdwenen. Na de dode clown stond ook bij de verfomfaaide en eenzame Suzannah de drank op tafel. Dave dronk evenzo en experimenteerde met LSD en Mescaline, maar hij is, anders dan vele andere muzikanten, nog onder ons. 73 inmiddels. Dave en zijn Susannah zijn Still Alive.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.