Inmiddels zal het voor de vaste lezers wel bekend zijn dat soul en R&B grote liefdes van mij zijn dus ik vond het eens tijd voor een uitstapje naar iets anders. En dan heb ik het over de jazz. Ook daar kan ik erg van genieten en voor deze bijdrage heb ik gekozen voor een schitterende samenwerking tussen twee topartiesten, namelijk Sammy Davis Jr. En Carmen McRae.

Sammy Davis Jr. heeft in Nederland enkele grote hits gehad, die het ook tot de Top 2000 hebben geschopt. Mr. Bojangles is daarvan natuurlijk de bekendste. Gedurende zijn carrière stond hij bekend als the world’s greatest living entertainer. Hij was een zeer veelzijdige artiest en behalve zanger was hij een begenadigd danser, acteur, komiek en imitator. Natuurlijk en helaas had Sammy ook te maken met racisme, onder meer gedurende zijn tijd in het leger. Toch had hij een complexe relatie met de donkere gemeenschap, onder meer toen hij trouwde met de Zweedse actrice May Britt en toen hij Richard Nixon steun toe had gezegd. Hij heeft het dus zeker niet altijd gemakkelijk gehad. Maar zijn invloed was groot en in 1990 stierf hij op slechts 64-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker, als een van de grootste artiesten ooit in de Verenigde Staten. Onder meer Whitney Houston, die bij tijd en wijle ook een complexe relatie met de donkere gemeenschap had, gaf aan dat het door artiesten als Sammy was dat zijzelf de kans had om door te breken. Whitney heeft op haar beurt de deuren geopend voor vele donkere zangeressen. Op het moment dat Sammy al zeer ziek was, vroeg hij Whitney om voor hem op te treden. De invloed van Sammy leeft nog steeds voort.

Carmen McRae is in ons landje, anders dan Sammy, niet echt een bekende naam. In de jazzwereld is ze echter een grote naam. Ze stond vooral bekend om haar achter-de-beat frasering en haar ironische interpretaties van teksten. Gedurende haar lange carrière heeft ze veel prachtige platen gemaakt. Carmen weigerde echter te stoppen met roken en vanwege gezondheidsklachten moest ze haar carrière, die al sinds 1939 aan de gang was, in 1991 beëindigen. In 1994 overleed ze, op 74-jarige leeftijd.

Op Boy Meets Girl ontstaat er een perfecte combinatie tussen de charme van Carmen en het theatrale van Sammy. Je kan merken dat ze veel plezier hadden om dit album op te nemen en van het begint tot het eind bestaat het album dan ook uit vreugde. Als hoogtepunt pik ik dan het eerste nummer uit: Happy To Make Your Acquaintance, geschreven door Frank Loesser. Op een hele leuke manier maken de twee hier kennis met elkaar en zetten ze de toon voor de rest van het album. Ik word er vrolijk van.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.