Ja, daar sta je dan als geliefde. De deur was al voor je neus dichtgegooid, maar gelukkig wilde ze het op jouw verzoek nog één keer proberen. Dat is zo goed uitgepakt dat  je de hemel in wordt geprezen; je hebt haar zo ongelóóflijk blij gemaakt. Het zal je maar gezegd worden.

Als dat maar goed gaat zou je bijna denken. Toch is het weer eens wat anders. De meeste liefdesliedjes gaan over verloren liefdes, maar Brenda Holloway is zo verheugd dat jij in haar leven bent gekomen dat ze dat van de daken zingt in You’ve Made Me So Very Happy. Het lied – waarvan zij in 1967 co-auteur was – schreef ze gek genoeg kort nadat zij haar relatie had beëindigd. Met die wetenschap zou ook dit een farewell-song kunnen zijn, maar daarvoor klinkt het – vind ik – te opgetogen.

Brenda Holloway voelde zich nogal achtergesteld in de Motown-stal, mogelijk omdat zij niet in Detroit verbleef en liedjes kreeg te zingen die eigenlijk voor Mary Wells waren geschreven. Wells had Motown namelijk verlaten. Sowieso vonden de platenbazen dat Brenda zich teveel kleedde als Tina Turner en dat zij te temperamentvol was, een troublemaker. Brenda liet zich niet kennen en zette door. Zo mocht zij naast Jacky DeShannon mede het voorprogramma van The Beatles verzorgen tijdens hun Amerikaanse tour in ‘65 en ging zij zelf meeschrijven aan haar liedjes, met You’ve Made Me So Very Happy als klinkend resultaat: #39 in The Billboard100.

Het nummer is meermaals gecoverd. Shirley Bassey, Bobby Gentry, The Temptations (met die vrolijke aanstekelijke danspasjes), Lou Rawls, Candy Staton en Chet Baker om er enkele te noemen. Ook Diana Ross deed haar duit in het zakje op een tribute-album voor Bery Gordy – medeauteur van het lied. Echt noemenswaardig is die van de Jamaicaan Alton Ellis, ook wel de Godfather of Rocksteady en Mr. Soul genoemd en later opgenomen in de International Reggae and World Music Hall of Fame. Zijn versie ligt in het verlengde van z’n bijnamen.

De meest bekende uitvoering was die van Blood Sweat & Tears, het door toetsenist Al Kooper opgerichte jazzrockensemble uit New York. Kooper was toen al vertrokken. Zijn zang werd niet gewaardeerd en hij zag niets in een meer commerciëler richting, waarop hij verder ging met Mike Bloomfield en Steven Stills en zich toelegde op produceren (onder andere Lynyrd Skynyrd). Bij Blood Sweat & Tears kwam vervolgens de Canadees David Clayton-Thomas erbij, die You’ve Made Me So Very Happy naar grote hitlijsthoogte zong: #2 in The Billboard 100. Blood Sweat & Tears heeft er een kleine suite van gemaakt, met verschillende passages en een heerlijke modulatie naar het eind wanneer Clayton-Thomas als een ware crooner You’ve Made Me So Very Happy nog één keer uit zijn tenen herhaalt.

Het zal je maar gezegd worden. En al dat moois dankzij het liefdesleven van troublemaker Holloway.

https://www.youtube.com/watch?v=FW6qWKayF40

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.