Ik ben altijd een groot fan geweest van de stem van Jan Dulles, de frontman van de 3J’s. Zijn zang is spatzuiver en klopt van A tot Z. Geen rauwe randjes, gewoon spot-on. Dat kun je saai vinden, maar ik kan enorm genieten van zo’n perfecte beheersing.

Maar ja, hij en zijn band komen uit Volendam. En dan val je bij de gemiddelde muzieksnob of radiomaker al snel onder het kopje ‘palingsound’ en is je lot bezegeld. Je bent voor de rest van je carrière veroordeeld tot het Muziekfeest op het Plein. En dat is prima natuurlijk, maar niet als je ook wat ánders in je mars hebt.

Gelukkig voor de 3J’s hebben ze met hun alom bewierookte U2 – The Joshua Tree-tour inmiddels de nodige muzieksnobs vóór zich gewonnen. Maar wellicht waren die snobs al veel eerder overtuigd geweest van de kwaliteiten van de band en Jan Dulles in het bijzonder als ze dit nummer hadden gehoord en hun mening niet hadden gebaseerd op pakweg die kroegknaller Wiegelied.

Wat Is Dromen is namelijk een pareltje. Het duet met Ellen ten Damme is prachtig. De stemmen matchen perfect en de begeleidende muziek vind ik magisch. Ze weten de sfeer van het liedje geweldig neer te zetten. Niet voor niets leverde het hen de eerste Top 40-hit op en belandde het de jaren erop in de Top 2000 waar het piekte op plek 155. Helaas verdween het daarna ook langzaam weer richting uitgang. Maar misschien dat de Snob 2000 nog een plekje over heeft voor deze gelegenheidsformatie?

One comment

  1. Mee eens! Toen ik vroeger klein was, vond ik het mooi door de sprookjes getinte melodie in het nummer, nu raakt het me meer omdat de tekst zo goed gebracht wordt. Hoor altijd graag dat het onderbewuste een onderwerp is in een nummer, het heeft iets mystieks en magisch terwijl het nog zo nuchter(Nederlands?) gebracht kan worden. Het label palingsound doet echt af aan de alomvattende kwaliteit. Gewoon een goed nummer, heel mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.