In de vroege Middeleeuwen kwamen onze bovenburen al langs. Niet voor de gezelligheid of voor bilaterale gesprekken over onderlinge handel, nee, hun missie was simpel en drieledig: 1. Roof, 2. Moord, 3. Slavenhandel en, als tijdverdrijf tussen 1, 2 en 3: verkrachten. Zo hebben de Vikingen met hun plunderingen eraan bijgedragen dat Dorestad is verdwenen, een van de belangrijkste internationale handelsplaatsen in de buurt van het huidige Wijk bij Duurstede. Later werd het allemaal wat vriendelijker, bleken zij meer te kunnen dan voornoemde activiteiten, en werd er handel met hen gedreven.

Tegenwoordig staan de Scandinaviërs vooral bekend om hun vele schrijvers, maar is er ook al jaren een bloeiende muziekscene, van de Hep Stars via Abba en Roxette naar Avicci. Daarnaast zijn er in de prog- en metalhoeken vele Noren, Zweden, Finnen en Denen actief. Zo zijn de Noren de uitvinders van de Black Metal. Mij doe je er geen plezier mee. Graftakkeherrie, maar ieder zijn meug. Gelukkig is het palet breder. Mijn all time favorite Motorpsycho is ook Noors en recent brachten zij weer hun jaarlijkse album uit: The All is One. Ook Wobbler kwam met nieuw werk en gisteren 25 september verscheen het nieuwe album van Automatism: Immersion. Wat dat betreft weer een kleine invasie, zij het dat zij ons niet naar het leven staan maar bescheiden op de deur kloppen in de hoop iets te kunnen verkopen.

Ik kende Automatism nog niet, maar Ondergewaardeerde Liedjes wordt regelmatig bestookt met mailings die weer worden doorgezet naar de bloggers, al naar gelang hun muzikale voorkeuren. Vanwege mijn zwak voor Scandinavië vond ik deze Zweden in mijn mailbox en ik moet zeggen, ik werd er blij van. Automatism is een instrumentale rockband uit Stockholm. Zoals zij zelf zeggen: psychedelische rock gekruid met progressieve en jazzklanken. Hun muziek komt organisch tot stand. Veel jammen en daar de mooie en lekkere stukken uithalen, die uit te werken en met wat overdubs op plaat te zetten. Zo zijn zij inmiddels aan hun derde album toe.

We leven in een tijd van excuses. Excuses over zaken uit de Nederlandse geschiedenis: de slavernij, Screbrenica, Indonesië.  Analoog daaraan zouden wij de Scandinaviërs om excuses kunnen vragen voor hun moord- en plundertochten, maar tot hoever terug moet je gaan? De vijftiende eeuw, de tiende? Start van de jaartelling? Nee, het houdt een keer op, maar omgekeerd maak ik ietwat beschaamd mijn verontschuldigingen tegenover het verrassende Automatism: sorry dat ik jullie niet eerder heb ontdekt. Luister naar Heatstroke #2, de single die voorafging aan het album Immersion. Helaas kan ik de studioversie van Heatstroke 2# van hun nieuwe album alleen op Bandcamp vinden en die vind ik duidelijk beter dan de live-versie op YouTube. Desondanks toch ook de clip hieronder, zodat je zelf kan oordelen. Naar het eind kabbelt het misschien een beetje weg, maar pas op bij het eerste deel: raak niet oververhit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.